Русенската библиотека представя изложба, посветена на 190-годишнината от рождението на Фьодор Достоевски
      facebook 
Изложби
Вторник, 18 Октомври 2011 14:57
Изложбата е посветена на 190-годишнината от рождението на един от класиците на руската литература Фьодор Михайлович Достоевски. В нея са показани негови трудове на руски език, преводи на български, френски и английски език, а също така и литературна критика за творчеството му, като специално внимание е отделено на религиозно-философското наследство на писателя.
Интерес представляват изданията от началото на миналия век. В изложбата могат да се видят няколко тома от "Пълните събрани съчинения" на Достоевски на руски език, отпечатани в периода 1894-95 г., както и романите "Слабо сърце" (1919 г.), "Бедни хора" (1919 г.) и "Бесове" (1924 г.).
От личния фонд на акад. Михаил Арнаудов, съхраняван в библиотеката, посетителите на изложбата ще видят две ценни книги - "Достоевски като религиозен и национален мислител" - слово, на Михаил Арнаудов по случай 50-годишнината от смъртта на Достоевски, изнесено в  Българската академия на науките, както и литературната студия на писателя Вичо Иванов, озаглавена "Марсел Пруст и Достоевски", с автограф от автора.
Снимките са предоставени със съдействието на РБ "Л. Каравелов", Русе ул. "Дондуков-Корсаков" 1.

Много от произведенията на Достоевски са филмирани, творчеството му е намерило отражение в изобразителното изкуство и музиката. Специално място в изложбата е отделено на екранизация на романа "Престъпление и наказание", албуми с илюстрации на художника Иля Глазунов по произведения на Достоевски, както и нотни издания с песни по текст на писателя.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас