"Вертикали. Хоризонтали" - изложба на Свилен Блажев
      facebook 
Изложби
Понеделник, 24 Октомври 2011 13:17
На 25 октомври от 18:00 ч. в галерия "Резонанс" ще бъде открита изложбата "Вертикали. Хоризонтали" на Свилен Блажев.
Художникът е роден през 1953 в Кюстендил. През 1980 г. завършва "Стенопис" в НХА, София, в класа на проф. Димо Заимов. Талантът му е забелязан бързо и той става един от любимците на критиката.
От 1981 г. е член на СБХ. В периода от 1980 г. досега е осъществил над 35 самостоятелни изложби в страната и чужбина, като по-важните от тях са в София (галерия "Досев", НХГ, галерия "Руски 6"), Пловдив (ГХГ, "Червеното пони"), Бургас (галерия "Бургас"), Кюстендил, Самоков, както и в Лимасол, Букурещ, Хелзинки, във Виена, Хамбург, Цюрих (1987-2001).
От 1979 г. негови творби участват в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Европа и САЩ. Негови монументални композиции могат да се видят в Кюстендил и Бобов дол.
Носител е на осем награди за живопис и рисунка на национални изложби. Свилен Блажев е носител на националната награда "Струма" за цялостен принос и постижения в изкуството. Негови картини са притежания на НХГ, СГХГ, музей "Пушкин", колекция "Лудвиг", Ватиканския музей за модерно изкуство, колекция BRDA, Финландия, в Германия, Чехия, Словакия, Македония, Англия.
През 1986-87 се включва в първата изложба на авангардната група "Градът", борейки се срещу конюнктурата. Носител е на "Гран При" за реалистична живопис през 1987 в СБХ (международно триенале). През 1995 печели конкурс за пребиваване в творческите ателиета на СБХ в Сите -дез-ар, Париж, което още веднъж променя изкуството му. Рисува пейзажи край Сена, които го връщат в търсенето на чистата живописна светлина.
През 1999 прави самостоятелна изложба в Националната художествена галерия.
Художникът живее и работи в Кюстендил. В свободното си време ходи за риба. Увлича се едновременно по византийското изкуство и най-модерните форми в изкуството. Помага за подреждането на Кюстендилската градска художествена галерия.
Неговите платна създават усещането за особен вид хармония, дори когато в тях се третира темата за страданието и жертвата.

Изложбата ще продължи до 16.11.2011 г., галерия "Резонанс", Пловдив, ул. "П. Парчевич" 14.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас