Премиера на "Кратка история на еврейската музика" от Шемуел Бехар в русенската библиотека
      facebook 
Литература
Понеделник, 24 Октомври 2011 14:11
На 27 октомври от 17:30 ч. в Русенската библиотека (ул. "Дондуков-Корсаков" 1) ще бъде представена книгата "Кратка история на еврейската музика" от Шемуел Бехар.
В своето задълбочено изследване авторът проследява музикални традиции, в които се оглежда сложната хилядолетна съдба на еврейския народ. Поставен в широк исторически, религиозен, географски и социокултурен контекст, разказът интригува с многообразието от факти, разположени в света на религиозната, светската, традиционната, фолклорната, битовата, популярната музика. Същевременно Шемуел Бехар си е поставил и друга задача - да открои приноса на артисти с еврейски произход в световната музика, отдавайки подобаващо внимание и на редица имена със заслуги към българската музикална култура.
Съорганиpатори на инициативата са Регионално дружество на евреите "Шалом" - Русе и Русенското филхармонично общество "Добрин Петков".

Шемуел Бехар е роден в Пловдив. През 1976 г. завършва с отличие Медицинска академия в Пловдив. През 1981 г. - Музикална академия в София - вокален факултет при проф. Р. Колева и интерпретация при Ир. Щиглич. След двугодишен майсторски клас постъпва през 1983 г. в Пловдивската опера, където пее последователно в "Палячи", "Дон Карлос", "Италианката в Алжир", "Бохеми", "Хубавата Елена", "Веселата вдовица", "Рита", "Петър I", българска премиера на "Фауст" от Р. Шуман, ораториите на Ив. Спасов и др.
От есента на 1990 г. е на постоянна работа в Чехия. Пее последователно в "Травиата", "Любовен елексир", "Атила", “Трубадур", "Севилският бръснар", "Набуко", "Риголето", "Дон Жуан", "Бал с маски", "Евгений Онегин", а в "Палячи", "Селска чест" и "Мадам Бътерфлай" е асистент-режисьор.
Изнася множество камерни концерти и рецитали, изпълнява кантатно-ораториални произведения (в Чехия - "Реквием" от Г. Форе; "Те Деум" от Ан. Дворжак) и има записи в Златния фонд на Радио София и Мадридската телевизия. Издал е няколко CD и DVD в България и Чехия с българска, сефарадска и литургична музика.
Гастролира с успех в Холандия, Германия, Австрия, Словакия, Полша и др.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас