Юбилейна изложба по случай 110 години от рождението на Борис Елисеев (1901 - 1978)
      facebook 
Изложби
Сряда, 02 Ноември 2011 13:42
На 4-ти ноември от18:00 ч. в галерията на СБХ (ул. "Шипка" 6, етаж 4) ще бъде открита изложба по случай 110 години от рождението на Борис Елисеев (1901 - 1978).
На събитието ще бъдат представени около 30 работи - живопис и монотипии, които представляват малка част от творчеството му, запазено у нас. Издаването на каталог към изложбата ще запълни действителна празнота по отношение на разпознаването на този, ако не премълчаван, то поне позабравен автор.
Борис Елисеев е роден е на 10.09.1901 г. в с. Преколница, Кюстендилска област. Увлича се от рисуването още от 10 годишен. От това време датира и познанството му с Владимир Димитров-Майстора, който по-късно подпомага следването му в Академията. Негови близки приятели от детството са още Кирил Цонев, Асен Василиев и Васил Евтимов. През 1925 г. Борис Елисеев завършва живопис в класа на Никола Ганушев и Никола Маринов. В следващите години има самостоятелни изложби в София, редовно участва в общи художествени изложби, учителства в родния си край и е художник на свободна практика в София. През 1935 г. печели с конкурс едногодишна специализация във Варшава и учи графика при проф. Скочилас. Там се запознава със съпругата си Арлин Олдрич, която също е художничка и през 1937 г. двамата се установяват в САЩ.  През 1938 г. организира първата презокеанска изложба на български художници в Ню Йорк. Между 1964 и 1974 г. на няколко пъти посещава родината си, а през 1977 г. СБХ устройва изложба с работи от българския и американския му периоди. Тя е закъсняло негово завръщане на културната сцена в страната, защото няколко месеца по-късно (22.01.1978 г.) художникът неочаквано завършва земния си път.
Макар че той е активен участник в художествените процеси в страната през 30-те години, цялостната картина на живота и творчеството му досега е недостатъчно проучена. Едва в последните години уникалността и естетическата стойност на творчеството му привличат интереса на изследователи и изкуствоведи. Много негови творби от преди втората световна война са познати само от репродукции, а от американските му работи познаваме малка част. Негови картини се намират в колекциите на НХА, НХГ, СГХГ,  ХГ "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил, ХГ Сливен, ХГ Русе и в частни сбирки.

Изложбата ще продължи до 30 ноември 2011 г.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас