Представят "Лицевой летописный свод XVI века" в русенската библиотека
      facebook 
Изложби
Четвъртък, 03 Ноември 2011 01:37
Факсимилно издание на уникалния паметник на световната култура - Лицевия летописен свод (по-известно като Цар-Книга), отпечатано в Русия, ще бъде представено на 8 ноември от 15:30 ч. в РБ "Любен Каравелов". Русенци ще имат изключителната възможност да се запознаят с един велик шедьовър на книжовната славянска култура, който ще представи доц. д-р Елена Павловска - представител на Руската академия на науките за България и страните от Източна Европа.
Лицевият летописен свод е върхово постижение на староруското книжовно изкуство от втората половина на ХVI век, което няма аналог в световната култура. Това е най-грандиозното по обем летописно произведение, в което се представят библейските събития от сътворението на света до образуването на Римската и Византийската империи, както и историята на Русия в продължение на четири столетия и половина - от 1114 до 1567 г. В него също така широко е осветена историята на балканските народи - българи, гърци, сърби.Снимките са предоставени със съдействието на РБ "Любен Каравелов" - Русе, ул. “Дондуков-Корсаков" 1.

Лицевият летописен свод е създаден за цар Иван Грозни в края на 1560-те - 1580-те години в един-единствен екземпляр, съдържащ около 10 хиляди ръкописни листа и близо 17 500 хиляди многоцветни миниатюри. "Лицеви" в Средните векове са се наричали илюстрираните ръкописи с изображения на хора - "в лице". Великолепното им многоцветно изпълнение е било призвано да подчертае тяхната скъпоценност, разкоша на тази наистина царствена монументална книга. Работата на 15 писари и 10 художници започва в края на 40-те години на ХVІ век и прекъсва скоро след смъртта на царя през 1584-та. Листата по-късно са свързани в 10 тома, които днес се съхраняват на три различни места в Москва и Санкт-Петербург.
Факсимилното издание е подготвено от фирмата "Актеон" (Русия), съдържа 19 факсимилни тома и 11 тома научни приложения със сведения за историята на съставяне на ръкописа, за неговото изследване. Изданието е изработено в ограничен тираж от 30 комплекта, от които са налични 12 комплекта. Всяка от книгите е с ръчно изработена подвързия от естествена кожа, украсена със златни отпечатъци на руски орнаменти за царски книги от ХVІ век. Цената на комплекта е 205 000 евро.
Фирма "Актеон" е подготвила и т.н. "народно издание" на "Свода", което представлява намалено копие на оригинала, събрано в 40 тома, с формат 22х35 см.
Цената на 40-томното издание е 12 хил. лв (без ДДС). Възможно е да се купуват отделни томове. За разлика от оригиналното факсимилие, всяка страница е съпроводена с транслитерация и превод на съвременен руски език на оригиналния текс под миниатурите, което го прави изключително удобно за ползване както от специалисти, така и от читатели.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас