"Дружество на новите художници. 80 години от създаването"
      facebook 
Изложби
Сряда, 07 Декември 2011 12:54
Софийската градска художествена галерия ще представи един от най-големите си изследователски проекти - изложбата "Дружество на новите художници. 80 години от създаването". Експозицията, която ще бъде открита на 12 декември от 18:00 ч., ще изпълни цялото изложбено пространство на галерията, а също и на галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ).
Дружеството на новите художници изиграва важна роля в българското изкуство през различни исторически периоди. Основано през далечната 1931 г. то има кратко съществуване - едва до 1944 г. За този период дружеството успява да се утвърди и да демонстрира интензивен творчески живот. "Новите" редовно участват във всички общи художествени изложби, устройват самостоятелни изложби на дружеството и реализират интересни обществени начинания. Целта на тази генерация художници е да постави нови задачи и проблеми за нашето изкуство, да достигне до нови и модерни изразни средства, които да отговарят на духа на времето, в което живеят.
Изложбата има ретроспективен характер и в нея се очертават две посоки - художествена, състояща се от над 250 живописни платна, скулптурни произведения, графични творби, събрани от градските художествени галерии в страната и частните колекции, а също и документална, в която са включени голям брой архивни и критични материали, свързани с организационния и художествен живот на дружеството. В галерия "Васка Емануилова" е представена документална изложба, свързана с изложбите на новите художници и отзивите на критиката. Експозициите са съпътствани от филмова програма, посветена на времето на новите, на дружеството, на отделни художници. Освен визуалния образ, който се изгражда чрез произведенията, документите и филмите, в залите на СГХГ  ще звучи и специално подбрана музика от тези години.
Целта е да се разкрие колкото може по-широко изкуството на новите художници, обединени от обща творческа платформа, да се възстанови творческия път на дружеството и да се даде по-цялостна представа за личния път, приемственост, влияния, традиции, духовни подбуди.

ДРУЖЕСТВО НА НОВИТЕ ХУДОЖНИЦИ (1931-1944)
80 години от основаването

13 декември 2011 - 4 март 2012

Официално откриване - 12 декември, понеделник, 18:00 ч.

Експозицията е придружена от каталог на български и английски език.

Екип на изложбата: Аделина Филева, Милена Балчева, Светлин Русев, Илинка Чергарова, Марин Маринов, Светла Георгиева, Стефан Стефанов, Станислава Николова, Пламен В. Петров, Кристина Динева, Таня Станева, Мария Митева, Анатоли Михайлов, Калина Минчева и Надежда Олег Ляхова

Софийска градска художествена галерия, София, ул. "Ген Гурко" 1. (вход откъм ул. "Княз Ал. Батенберг"). Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХ), София, ул. "Янко Сакъзов" 15.

на снимките: Веселин Стайков, Старият дъб, Художествена галерия, Русе; Елиезер Алшех, Златният рог, Софийска градска художествена галерия
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас