Проблемите на съвремието
      facebook 
Лично творчество - Есета
Написано от Венци Хинкински   
Четвъртък, 12 Януари 2012 20:35
Съвременният човек живее в един по-бърз, объркан и непредсказуем свят. Свят с на пръв поглед цивилизовани хора, живеещи здравословно в мир и хармония. Свят с напреднали технологии, променящи го към по-добро.
Или не съвсем. Не всичко е толкова розово, колкото се опитваме да го покажем. Съвременният човек има своите съвременни проблеми, докато се лута из дебрите на съвременния си живот, закъснява за съвременната си работа или пък има проблеми с не до там съвременния си автомобил.
Но за това сме хора, да се справяме с проблемите чрез мъдри решения.
Обаче има проблеми, които не могат да бъдат толкова лесно решени.
Проблеми от всякакво естество, породени от едни и същи интереси, притесняващи всички хора, които естествено са част от проблемите, може би и от решението им, стига тези хора да могат да нарекат себе си човеци.
Защото човещината у хората се проявява само в екстремни ситуации, а проблемите се превръщат в такива постепенно, а отношението на хората към тях е не чак толкова сериозно, дори пренебрежително.
Можем да започнем с един основен проблем – корупцията.
Основен е поради това, че тя е абсолютно навсякъде, вкоренена в цялата система, била тя съдебна или изпълнителна, полиция или здравеопазване.
Не можем да не наречем проблем и това, че някои хора са по-равни от други. Защото имат ценности, но са загубили моралните си такива. Защото още не са дорасли да се нарекат "хора" и търпеливо, даже немарливо седят на ниво "безмозъчни индивиди" и въпреки всичко си остават част от стадото. Тук идва следващия проблем – а именно неграмотността. В този свят пълен с технологии, пълен с информация идваща отвсякъде, един голям процент от хората са неграмотни, но често пъти доста компетентни по различни въпроси от различни тематики, далеч от тяхната нехайно-неграмотна юрисдикция. Но има и други – мъдри хора, знаещи и можещи.
Хора, борещи се за световен мир със зъби, нокти и атомни оръжия например. Или пък такива, които вярват в доброто, но в какво вярват те ?
Бог? Или нещо друго? Някога хората са вярвали в общата кауза, а на днешно време, човек не вярва дори в себе си. Сломен е още преди да е опитал, спрял е преди да е започнал. И не му остава нищо друго освен да обича, но не говорим за онова свято чувство, а за любовта към парите.
Меркантилност. Но да оставим настрана греховете. Те са друга тема и не до там глобален проблем, по-скоро личен. Всеки човек е грешал и е "грешен", а децата са единствените чисти създания на Земята. И те също имат проблеми, но неразбираеми за тях. Не е ли проблем това, че децата вместо да играят навън, на футбол например, го правят пред компютрите "разцъквайки" "FIFA" или нещо подобно? Не е ли проблем това, че те не могат да разговарят помежду си без клавиатура? Но да оставим децата, те какво са виновни? Проблемите ги има откакто го има светът...
Нека да се върнем на съвременния човек. Да обобщим накратко. Той е нерешителен, неспокоен, без морални ценности, затъпява прогресивно, напук на технологиите, развиващи се с бясна скорост (поради простата причина, че всичко му идва на готово). Съвременният човек не чете книги, не мисли самостоятелно, не обича природата и нехае за нея. Съвременния човек е разочарован човек, излъган човек, човек на материалното, човек без душа. Той оправя проблемите си сломен, с шоколад или сладолед за подкрепа. Той не може да се изправи пред себе си или по-скоро се страхува. Защото човек е свикнал да приема себе си и света по строго определен всекиму индивидуално начин. А един такъв подход ще го накара да промени погледа си върху нещата. Не всички са готови на такава промяна. Една такава промяна изисква и промяна вътре в нас. Което е много трудно. Хората се плашат да погледнат в себе си, да почувстват със сърцето си...
Дали всъщност животът ни е изтъкан от проблеми и дали всяко едно ново решение не създава нови? Въпросът е дали ти самият си част от проблема, или си част от решението.
 
Гласове: 0
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас