"Програма за Шампиони" - селекция от най-добрите късометражни филми и анимация за 2010 и 2011
      facebook 
Стоп кадър
Четвъртък, 19 Януари 2012 18:41
Световната мрежа за късометражно кино и анимация "Future Shorts" се завръща в България с нова и силна програма. През месец януари "Програма за Шампиони" ще представи специална селекция от най-добрите късометражни филми и анимация за 2010 и 2011 година в четири града в страната - Русе, Варна, Пловдив и София. Заглавията от програмата са носители на най-престижните световни награди за кино. Филмите ще ни потопят дълбоко във водите на човешките екзистенциални въпроси, любовта и магнетичната сила на светлината. В "Случай с банка" ще разберем как изглеждат в действителност банковите обири, а с "Външният свят" ще навлезем в една сюрреалистична провокативна вселена. "Богът на любовта" пък е изобретателна комедия за любовта, снимана като дипломна работа, която през 2011 г. спечели "Оскар" за най-добър игрален късометражен филм.

ПРОГРАМА ЗА ШАМПИОНИ - ЯНУАРИ 2012


Случай с банка - Incident By a Bank (12 мин.), Швеция, 2009
Реж: Рубен Остланд
Как изглежда един неуспешен банков обир?!? С помощта на 100-тина души режисьорът Рубен Остланд  пресъздава детайлно и хумористично банков обир, случил се в Стокхолм през 2006 г. Какво представляват в действителност банковите обири и имат ли те нещо общо с фалшивите образи от холивудските филми?
Носител на наградата "Златна мечка" от Берлинале.

По-дълбоко от вчера - Deeper Than Yesterday (20 мин.), Австралия, 2010
Реж: Ариел Клейман
Руски екипаж на военна подводница страда от тежка форма на изолация, достигаща до лудост. Филмът е заснет в стара военна подводница. Режисьорът споделя, че колкото по-тясно и неудобно е било по време на снимките, толкова по-хубави са станали кадрите. Критиците сравняват историята на филма с драмата "На дъното" от Максим Горки.
Носител на наградата за късометражно кино Сънданс и две награди от фестивала в Кан.

Външният свят - The External World (17 мин.), Германия, Исландия, 2010
Реж: Дейвид О’Райли
Момче се учи да свири на пиано в един потискащ и тъмен свят на тревоги и страхове. Филмът е седемнадесет минутна, сюрреалистична анимация, а темите са от  телевизионните сериали, поп културата, киното и видеоигрите. Някои го обявяват за "уникална деконструкция на Вселената", но режисьорът О’ Райли обяснява, че обича да снима експериментални филми с емоционална фикция.
Носител на наградата за "най-добър анимационен филм" от филмовия фестивал в Тампере.

Луминарис - LUMINARIS (6 мин.), Аржентина, 2011
Реж: Хуан Пабло Сарамейя
Филмът е вдъхновен от аржентиската танго пиеса "Звезден дъжд" ("Lluvia de Estrellas"). Луминарис разказва историята на мъж, който живее в свят, контролиран от светлината. Всеки ден жителите на този измислен свят се събуждат и тръгват на работа, подтиквани от извънредната й сила. Сарамейя е използвал техниката на стоп моушън анимацията, като е постигнал арт деко визия и внушение на чернобяло кино. "Първоначално бях решил да снимам анимация с кукли, но после направих няколко пробни снимки в градините на Фонтевро, просто за забавление, и така семената на сегашния филм бяха посяти, както и идеята за светлината като магнетична сила", казва Сарамейя.
Филмът е отличен с награда на публиката и награда ФИПРЕССИ от Международния фестивал за анимационни филми в Анеси, Франция.

The Eagleman Stag (9 мин.), Великобритания, 2010
Реж: Майкъл Плийз
The Eagleman Stag е уникална, девет минутна стоп моушън анимация, която взе награда БАФТА в края на 2011 г. Филмът е мрачно-комичен разказ за един мъж, обсебен от идеята за различно възприятие на времето и странната му връзка с един бръмбар. Оркестровата музика е специално написана за филма.
Носител на награда за най-добър късометражен филм на Британската филмова академия БАФТА, за 2011.

Богът на Любовта - God of Love (19 мин.), САЩ, 2010
Реж: Люк Матени
Люк Матени написва, режисира и участва в този деветнадесет минутен филм като дипломна работа за завършването на Университета в Ню Йорк. А получава "Оскар" за най-добър игрален късометражен филм за 2011 г. Чудесна, изобретателна и весела комедия за любовта и връзката й с играта Дартс.
Носител на "Оскар" за 2011 за най-добър игрален късометражен филм.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас