Романтичната драма "Аве" открива 16-ия София Филм Фест
      facebook 
Събития - Стоп кадър
Вторник, 07 Февруари 2012 12:29
Романтичната драма "Аве" открива 16-ия София Филм Фест. Дебютът на Константин Божанов дава начало на киномаратона на 9-ти март в Зала 1 на НДК.
Филмът (носител на специалната награда на журито - Сараево’11, наградата на ФИПРЕССИ във Варшава’11, наградата за млад талант в Хамбург’11, голямата награда "Iron Herring" в Лийдс’11, наградата за най-добър режисьор на фестивала "Златна Роза" - Варна’11, номинация за "Златна камера" и участие в седмицата на критиката в Кан’11) беше сред 45-те заглавия, селектирани за наградите на Европейската филмова академия в края на миналата година. Продукцията бе представена и на кинофестивалите в Триест, Гьотеборг, Солун и Тромсьо, а в. "Монд" я определи като "един от най-силните български филми през последните години". Сред фестивалните участия на "Аве" са и Ла Рошел Филм Фест, Фестивал Сине32, Арас Филм Фестивал (Франция), "Film by the Sea" и Лийдс Филм Фестивал (Холандия), Montréal Nouveau cinema (Канада), Gijon Film Festival (Испания).

Сюжетът разказва за младо момче, пътуващо на автостоп за погребението на свой приятел. По пътя Камен среща 17-годишната Аве, която е избягала от къщи. При всяко ново прекачване по пътя момичето измисля нови истории за двамата и с тях предизвиква все по-големи неприятности за Камен. Въвлечено без да иска в това приключение, момчето започва да се влюбва в неуловимата Аве... Филмът е продукция на компаниите "Елементи", "Камера" и "КВ Филм", с участието на БНТ, продуценти са Димитър Гочев, Жофроа Грисон и Константин Божанов. Главните роли са поверени на Ованес Торосян ("Тилт", "Източни пиеси") и Анжела Недялкова, партнират им Мартин Брамбах, Светлана Янчева, Николай Урумов, Елена Райнова, Красимир Доков, Йосиф Сърчаджиев.

Пътят на родения през 1968 г. Константин Божанов към заснемането на първия му игрален филм "Аве" е дълъг. След като следва кино и скулптура в България, а след това и в Кралския колеж по изкуствата в Лондон, той си създава име на творец в областта на модерното изкуство. Участва в изложби в Цюрих, Шанхай, София и Лос Анджелис, а късометражният му филм "Lemon Is Lemon" (заснет заедно с Ивайло Симидчиев), печели няколко международни отличия.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас