Номинации за награда за изкуство "Стоян Камбарев" 2012
      facebook 
Изложби
Сряда, 04 Април 2012 19:12
На 23-ти април 2012 г. от 19 ч. в Sofia Live Club за трети път ще се проведе официалната церемония за връчване на награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев".
Наградата е основана на името на Стоян Камбарев, един  от най-емблематичните театрални режисьори на 90-те - творец и магнетична личност, за когото театърът бе издигнат в култ и превърнат в тотално изкуство.
Макар и сравнително нова, тази награда се утвърди като най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България. От миналата година, Председателят на УС на фондацията Деси Тенекеджиева и всички нейни учредители - едни от най-сериозните имена в българската  култура, взеха решение да търсят и подкрепят съвсем млади и медийно неналожени творци.

Ето и номинираните за награда за изкуство "Стоян Камбарев" 2012:

Стефан Прохоров  - 18-годишният ученик от Френската гимназия е най-младия български драматург, чиято дебютна пиеса "Правилата на играта" предизвика истинска сензация с абсурдния си хумор и оригиналност. Сериозна стъпка напред прави и с втория си драматургичен текст "Братята, това е".

Огняна Серафимова - много талантлив и изтънчен сценограф с огромно творческо въображение и усет към детайла. Номинирана е за креативността си и за силно развития си личен и неподражаем художествен почерк в работата по спектаклите "Посещение при бащата" и "Куклен дом".

Йордан Славейков и Димитър Димитров (Сдружение Б+) - автори и режисьори на пиесата "Паякът". За дързостта  и упоритостта да отстояват своя авторски театър и за успеха на дебютния им  спектакъл у нас и в чужбина. За това, че налагат един нов  вкус в изкуството - безкомпромисен в стремежа си да търси, намира и осветлява нови идеи.

Свилен Димитров
- режисьор аниматор, за впечатляващия му като идея и визия филм "Rew Day", за смелостта да смесва различни техники и стилове и сам да опитва иновативни технологии в едно изкуство, като анимацията, което се прави от огромни екипи от високо профилирани специалисти. За това, че филмите му вълнуват и "хващат за гърлото" и най-строгия зрител.

Квартет КОРД - студентите от Национална музикална академия "проф. Панчо Владигеров" Георги Величков, Видин Андонов, Светослав Стойчев и Стефан Димитров свирят заедно от деца. Младите акордеонисти са много атрактивни и съчетават в изпълненията си класика и модерност, енергия и виртузоност. С лекота успяват да формират нов, екпериментаторски поглед към звука на акордеона.

Носителят на прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов ще стане ясен часове преди церемонията, след тайно гласуване на членовете на УС на Фондацията. И тази година  победителят ще получи почетен приз и парична премия в размер на 3000 лв.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас