Фотоизложба на българските участници от 52-ри конгрес на FIJET
      facebook 
Събития - Изложби
Сряда, 11 Април 2012 14:24
На 2-ри декември 1954 г. журналисти от Белгия, Франция и Италия основават в Париж Международна федерация на журналистите и писателите по туризма - FIJET. Първият конгрес на новата международна организация се провежда през 1956 г. в Ница. Същата година в България група журналисти, пишещи на туристически теми основават към Съюза на българските журналисти Българската асоциация на журналисти и писатели по туризма - ABUJET, която е приета за член на FIJET през 1957 г. на конгреса в Кьолн. Видни български журналисти са заемали отговорни постове в ръководството на международната федерация - Богомил Нонев, Ясен Антов, Емил Александров, а понастоящем Пламен Старев е член на борда на директорите във FIJET. Председател на Българската асоциация е Максим Минчев, журналисти от водещи български медии също членуват в организацията.

Повече за събитието:
По традиция всяка година Международната федерация на журналистите и писателите по туризма (FIJET) провежда свой конгрес в различна държава. През октомври 2010 г. в Турция се проведе 52-ият Световен конгрес, в който над 250 журналисти от 5 континента обсъждаха ролята на журналистите за развитието на съвременния туризъм. Беше поставен акцент върху значението на културата за привличане интереса към определени страни. Първата част на конгреса се проведе в Европейската столица на културата за 2010-та - Истанбул, а втората - в Бодрум и Кападокия.
Петнадесет български журналисти имаха възможност да се потопят в магически водовъртеж от история, култура, гастрономия и гостоприемство.
Една фотоизложба с куратор Румяна Чапанова и една книга със съставители Славяна Манолова, Максим Минчев и Пламен Старев, обединени под заглавие "ZOOM Турция", са резултатът от българското участие в "строежа" на културните мостове на съвременния туризъм.

Авторите:
Анна Драганова, Бойка Асиова, Ваня Шекерова, Ирина Асиова, Искра Войнова, Любослав Илиев, Мария Петкова, Мира Баджева, Пламен Старев, Румяна Чапанова, Сава Чапанов, Славяна Манолова, Соня Алексиева.
 
Изложбата ще продължи от 19 до 30 април 2012 г. в галерия книжарница "София Прес", ул. "Славянска" 29.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас