"25 въпроса на Дойче веле"
      facebook 
Съвременна българска литература
Понеделник, 07 Май 2012 00:07
"25 въпроса на Дойче веле" (ИК "Изток-Запад") е четиво, което излиза за първи път през 1996 г. в Свободно поетическо общество. Румяна Таслакова задава 25 еднакви въпроса на известни личности от политиката, икономиката, литературата, живописта, музиката, спорта и техниката, без да дава възможност на анкетираните предварително да се запознаят с темите на въпросите. Идеята за подобен тип анкета се заражда преди повече от двадесет години, докато Румяна чете реномирания германски всекидневник "Frankfurter Allgemeine Zeitung", където ежеседмично се публикува въпросникът на френския писател Марсел Пруст с отговори на германски съвременници. В репликите на анкетираните германци Таслакова открива неизвестни до момента черти от характера, спонтанни изяви на чувства и предпочитания. Тези нюанси в образа на личностите, участвали в анкетата на немския ежедневник, навеждат журналистката към мисълта, че и за българските читатели би било интересно да разберат нещо ново за мислите и възгледите, мечтите и страховете на българки и българи, попаднали във фокуса на обществения интерес.
Настоящото издание на "25 въпроса на Дойче веле" е второ и допълнено, включващо имена като Татяна Лолова, Бойко Борисов, Ивайло Знеполски, Теодосий Спасов, Кирил Маричков, Филип Димитров, Меглена Кунева и много други.

Румяна Таслакова е родом от София, но след като навършва 17 години емигрира в Германия. Осъдена е на 6 години затвор от комунистическия режим за предателство към Републиката и така нареченото "невъзвращенство". В Германия следва икономика и славистика и през 1963 г. започва работа в радиостанция "Дойче веле", която до 1989 г. е един от най-важните информационни източници в България. Десет години е главна редакторка на Българската програма на "Дойче веле". Таслакова е носител на няколко престижни награди в областта на журналистиката, сред които "Приз на Съюза на журналистите в България "Подкрепа" по повод Световния ден на свободната преса" (1997) и "Специална награда за приноса в популяризирането и обективното представяне на европейската тема в българската радиожурналистика" (2008). Автор и съставител е на три книги, а от 2009 г. е журналист на свободна практика.

На 8-ми май (вторник) от 18:00 в книжарница Хеликон на бул. "Цар Освободител" 4 ще се състои официалното представяне на книгата на Румяна Таслакова "25 въпроса на Дойче веле".
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас