Юбилейна изложба на Александър Дяков в галерия "Райко Алексиев"
      facebook 
Изложби
Сряда, 09 Май 2012 12:09
Изложбата се организира по случай 80-тата годишнина на Александър Дяков и представя проекти на вече реализирани негови творби.
Той завършва "Скулптура" в Художествената академия при Михаил Кац през 1958 г. Две години по-късно получава I-ва награда от Първата младежка изложба (1961) за творбата "Права фигура". От същата година е член на СБХ, а от 1977 - на Съюза на българските филмови дейци. Художник - постановчик е на редица филми, сред които "Вълчицата", "Спомен за близначката", "С любов и нежност", "Бащата на яйцето" и др.
Творческият му път е изпъстрен с монументално - декоративни проекти за паркова скулптура и паметници, участия в общи изложби и биеналета у нас и в чужбина (Париж, Венеция, Равена, Антверпен, Австралия). Негови паметници се намират в паркове из различни села и градове из страната - София, Силистра, с. Кайнарджа, най-известният от които е "На падналите за свобода" в Бургас.
Александър Дяков работи и в областта на кавалетната скулптура, негови творби са притежание на НХГ, СГХГ и много други галерии из страната. В творчеството си се стреми към експресивност и създаване на обобщени образи с дълбоко емоционално и пластично звучене, излъчващи лаконичност и характерен творчески почерк.
Награден е с орден "Кирил и Методий" II-ра степен.

Официалното откриване на изложбата е на 15 май от 18:30 ч. в галерия "Райко Алексиев", ул. "Раковски" 125. Събитието ще продължи до 31 май 2012 г.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас