"Нощ на музеите" - "60 години със Софийска градска художествена галерия"
      facebook 
Изложби
Вторник, 15 Май 2012 11:18
В навечерието на международната културна инициатива "Нощ на музеите" - 19 май, на "Мост на влюбените" ще бъде представена изложбата "60 години със Софийска градска художествена галерия". Събитието е част от предстоящите чествания на юбилея и представя важни акценти от нейната история, изложби и събития като средище на културния живот на столицата. Изложбата ще продължи до 30 май.
През 1928 г. по повод честванията на половинвековния юбилей от Освобождението на София и 1000-годишнината от Златния век на българската книжнина, със заповед на тогавашния кмет на града генерал Владимир Вазов се учредява Столичен общински музей. Така се поставя началото на събирането на материални свидетелства за историята, културата и изкуството на София - книги, документи, снимки, карти, планове, археологически находки, предмети от бита, скулптури, живописни платна, графики.
Музеят обитава различни адреси от 1929 до 1941 г., когато се открива специална сграда на пл. "Бански" 3 (разрушена по време на бомбардировките през март 1944 г.). През 1948 г. част от художествения фонд на музея е прехвърлена в новосъздадената Национална художествена галерия. През април 1952 г. от Градския музей се отделят библиотеката и архивът, а през октомври същата година Музеят за история на София и Софийска градска художествена галерия са обявени за отделни институции. От тук нататък галерията следва свой собствен път като емблематично за София художествено и културно средище.
В края на 80-те години художничката Васка Емануилова дарява голяма част от своите произведения, с които се оформя фондът на галерия "Васка Емануилова" - днес филиал на СГХГ и пространство за развитие на платформата за млади български творци "Място за срещи".

В рамките на изложбата чрез документални фотографии се проследява историята на СГХГ от 1928 г. до 2012 г.

Софийска градска художествена галерия, София, ул. "Ген. Гурко" 1.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас