"Джаз форум Стара Загора - 2012"
      facebook 
Музика
Понеделник, 28 Май 2012 11:54
Вокалният джаз и най-добрите му родни представители са във фокуса на първото издание на "Джаз форум Стара Загора - 2012", чието послание е "Джазът пее на български". Събитието ще се проведе от 14 до 16 юни 2012 г.
Концерти ще изнесат Йълдъз Ибрахимова, която наскоро чества 60-годишен юбилей, Петър Салчев, Марина Господинова, Милица Гладнишка. Сред специалните гости ще са още американската джаз и госпъл певица Джанис Харингтън, Стефка Оникян.  
В три поредни дни преди началото на събитието предфестивалната програма включва и концерти за най-малките с "Джаз за деца с Венци Благоев".
Събитие е продължение на "Лайв Зара Джаз", който натрупа актив от 25 издания за времето от 2009 до 2011 г.
Фестивалът се организира от Община Стара Загора, артистичен директор е Венцислав Благоев. Сред основните спомоществователи са Регионална библиотека "Захарий Княжески" и хотел-ресторант "Форум".
Входът за всички концерти е свободен.

Малко предистория

Амбицията за представителен джазов фестивал в града на липите не е безпочвена. Тук още през 1984 г. се основава вокална група "Траяна" - уникална за музикалния пейзаж формация, която под ръководството на композитора Кирил Тодоров за първи път в България използва ансамбловото скат пеене (със срички) като основно изразно средство в репертоара си. Днес музикалната критика единодушно определя Кирил Тодоров като пионер в областта на джаза с фолклорна ориентация, а международното признание на група "Траяна", която в края на 80-те години се трансформира във "Фолк Скат Бенд", надхвърля популярността им в собствената им държава. Групата печели няколко престижни международни отличия, през 1992 г. издава компактдиск с 14 от най-добрите си изпъления, но за жалост промените в духовната и политическата среда слагат края на съществуването й.
Стара Загора се гордее, че е градът на Иво Папазов-Ибряма, кларинетист със световна популярност и огромен принос в импровизаторското изкуство. Очаква се през есента Ибряма да изнесе голям самостоятелен концерт.

Началото

Мисията да се утвърди Стара Загора като национална джазова сцена се възражда чрез усилията на тромпетиста Венци Благоев с "Лайв Зара Джаз". Началото е поставено през април 2009 г. с концерт на формация, в която на пианото е Пламен Карадонев - още един забележителен старозагорски музикант с успешна кариера в САЩ. За своите 25 издания "Лайв Зара Джаз" среща старозагорската публика с такива класни джазови музиканти като Марио Станчев, Антони Дончев, Шибил Бенев, Любомир Денев, Петър Салчев, Живко Петров, Васил Пармаков, Стоян Янкулов-Стунджи и още, и още. Практически на сцената в РБ "Захарий Княжески", която става домакин на концертите, се изявяват повечето стойностни джазмени на България. И не само. Концерти изнасят и международно признати музиканти като Ари Роланд с неговия квартет (САЩ), Олег Чали (Гърция), Педро Негреску (Румъния), Бернар Гюо (Белгия), Хуан Себастиян Гарсия Херерос (Колумбия). Тук се ражда и единственият по рода си у нас проект "JAP" - "Джаз и Поезия", в който обичани джазови песни зазвучават на родния ни език с авторската поезия на старозагорската поетеса Мария Донева.  През юни 2011 г. се проведе и първото джазово събитие с фестивален характер - "Лайв Зара Джаз Маратон", по време на което в продължение на три дни публиката се срещна с популярните "Михаил Йосифов секстет",  работещите предимно в чужбина Александър и Константин Владигерови и др. Проектът "Лайв Зара Джаз" обаче има още по-голяма значимост за културния дух на града и заради безплатните майсторски класове, които съпровождат всяко отделно издание. Възможността да се учат от доказали се джазмени дава силен тласък в развитието на младите музикални дарования от Стара Загора. Резултатът - сформира се младежка джазова общност , която вече има множество концерти по време на градски и регионални музикални събития.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас