"Таралеж се жени" от Яна Язова
      facebook 
Събития - Литература
Петък, 21 Септември 2012 11:37
Книга с редки творби за деца на известната писателка Яна Язова излиза по повод 100-годишнината от рождението й - "Таралеж се жени" (ИК "Изток-Запад") включва непознати от десетилетия текстове за малчугани, засягащи теми като героизма и вярата в Бог.
Люба Ганчева, по-известна днес като Яна Язова (1912-1974), е една от най-обсъжданите личности в българската литературна история. Едни я харесват, други - не, а трети я смятат за велика, но независимо от всичките "за" и "против" едно е сигурно: името й заслужава да се помни. Язова написва първото си стихотворение, когато е едва на седем години. В периода 1930-1944 г. тя е на върха на своята слава и е постоянен обект на внимание от страна на пресата. След 9-ти септември 1944 г. тя отказва да вземе участие в новия, продиктуван от режима ред и изчезва от списъка на литературните творци. След заличаването на името на Язова от родния литературен пейзаж тя е принудена да живее и работи в изолация. Нейните творби остават неиздадени до края на 80-те години на миналия век - в периода 1987-1989 г. излиза посмъртно трилогията й "Балкани" - романите "Левски", "Бенковски" и "Шипка".

Творби за деца, писани в периода 1937-1943 г., които до този момент не са издавани в книга, са събрани в тома "Таралеж се жени". Изключение правят само разказите, включени в сборника "Герой" и книжката "Лица в черти, във стихове и колелца", които излизат едновременно през 1941 г. В настоящото издание разказите и публикациите на Язова в детския печат, навлезли в отделна книга, са в първия раздел, а във втория са портрети на известни българи - св. св. Кирил и Методий, Симеон Велики, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Елин Пелин и др. Към тях съставителят Петър Величков добавя и още портрети, дело на Язова, които самата тя приживе е публикувала в популярното за времето списание "Блок-Мила". Предвид са взети и по-късни ръкописни поправки, добавки и съкращения на авторката.

Макар и за деца, издаването на тези творби до голяма степен бива възпрепятствано по време на социализма, тъй като в тях Язова засяга теми като героизма, вярата в Бог и др. недопустими по това време идеи. "Таралеж се жени" е богата на илюстрации книга, а във втория й раздел (освен стихове за известни български личности) има и интересни, образователни примери, обясняващи как едно дете би могло да нарисува бързо и лесно всяка от тези личности.

"Таралеж се жени" се появява за първи път пред широка аудитория. Днес текстовете в книгата биха представлявали интерес не само за малките читатели, но и за възрастните, които харесват стила на авторката.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас