Ган Бао ни разказва древните "Издирени и записани чудновати истории"
      facebook 
Литература
Сряда, 03 Октомври 2012 11:48
Хора-рисове, бели тигри и жълта мишка, която танцува пред вратата на дворцовите палати, захапала опашката си, като гибелен предвестник - това са само част от необикновените персонажи в събраните от майстора на китайската художествена проза Ган Бао "Издирени и записани чудновати истории" (ИК "Изток-Запад").
Китай през IV век. Страна на размирици и разделения. От славната империя през 221 г. пр. Хр. (крахът на източната династия Хан) са останали само руини. Голям процент от обществените сгради са опожарени, каналите са затлачени от няколко десетилетия, а мостовете и пътищата са в окаяно състояние. Дори Великата китайска стена се срива поради липса на поддръжка и на много места следва да бъде изградена повторно. Изблици на насилие и противоборства са много често срещани в разделената на две големи зони на влияние територия на Китай - северна (около древната столица Чан`ан) и южна (обширната равнина на Яндзъ, с център на тежестта древния град Нанкин). На фона на цялата тази разруха китайската култура процъфтява.

Живял и творил в този период, Ган Бао е един от най-известните историци, филолози и автори не само в Китай, но и в Западния свят. По това време в китайската художествена проза се появява една нова форма - сяошуо: кратка проза, малко повествование. Сред неговите основни характеристики са тясната връзка с устната традиция, свободното движение в сюжетно и тематично отношение и съвсем краткото изложение. Отличителна особеност на сяошуо е и специалното внимание, отделяно на чудното, странното, свръхестественото. Именно то е описано в „Издирени и записани чудновати истории”. Събраните от Бао творби са един от най-ярките примери за сяошуо. В книгата са подбрани странни и неповторими събития, герои и сюжети, които са се случвали в древността и които, твърди авторът, се случвали и през IV век в Китай. Всяко описано събитие се отличава от другото по своему. И след като ползва редица книги и разпитва всеки, когото е срещнал навсякъде, където е бил, той съставя този сборник c истории, събирайки фрагментите „като откъснати листове с недовършени редове”.

Новото издание на "Издирени и записани чудновати истории" е второ по ред; първото се появява на български език за първи път през 1986 г.

***
"Искаше ми се да събера на едно място разпилените по многобройните книги истории и забравените случки в изгубените свитъци, та да са наедно, сякаш свързани в един наниз."

Ган Бао
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас