"И опрости нам греховете" от Ромен Сарду
      facebook 
Събития - Литература
Вторник, 23 Октомври 2012 19:23
Мрачна епоха, маркирана от тъмни вярвания, смъртоносни конспирации и заплетена фабула, която разбулва още по-заплетена историко-религиозна афера - това е сензационният френски трилър "И опрости нам греховете" (ИК "Изток-Запад"), в който обещаващото младо име Ромен Сарду ни среща с цяла плеяда от герои, злодеи, жертви и сложни сюжетни връзки, развити и описани с внушителен талант и блестящ стил.
Какво е ужасното проклятие, тегнещо над малкото селце Йортлу? Шокиращият отговор се крие под булото на средновековен заговор, където доверчивостта на хората е в основата на всевъзможни чудеса, магьосничества и суеверия... Жестокото убийство на епископа на Драгуан предизвиква разследване, изпълнено с обрати, което се води, от една страна, от свещеника Ено Ги, и от друга, от монаха Шюке. То причинява тежки сътресения сред тайните кръгове, сред обвитите в мистерия, непристъпни за странични хора манастири, за да достигне чак до Ватикана и френския кралски двор. Така на повърхността изплува зловещата тайна на заличаването от света на цяло село...
Още в първия си роман - "И опрости нам греховете" - новата звезда на европейския литературен небосклон Ромен Сарду се заема с един от най-трудните литературни жанрове: историческия трилър. Резултатът обаче е феноменален и умело балансира между историята и религията, следвайки нишката на удивително детективско разследване... Това разследване ни води през непроходимия лес от поверия и екзистенциални страхове, присъщи на Средновековието. Прескачайки от мистерия в мистерия, Сарду ни урежда незабравимо и смайващо пътешествие през Средновековна Франция. Авторът постига впечатляващо описание на тези тъмни времена със запомнящ се и увлекателен стил, напрегната атмосфера, тайнственост и чрез онова особено чувство на преплетена със загадъчност символика, заради което "И опрости нам греховете" се оказа роман, често и заслужено сравняван с титаничния книжен връх "Името на розата" на Умберто Еко.
"И опрости нам греховете" е повече от обикновено трилърово четиво. Книгата комбинира изключително умело фактологията с въображението, поднасяйки провокативния разказ за селцето Йортлу по начин, който може да спори на едни от най-майсторските разказвачи, властващи както из популярната култура, така и извън нея. Точно затова "И опрости нам греховете" беше селектиран и се появи в провокативната жанрова поредица "Magica", в която досега бяха включени такива хитови и достойни автори и заглавия като: "Картата на времето" на Феликс Палма, "Заклинателят" на Уилям Питър Блати, "Свърталище на духове" на Шърли Джаксън, "Защото те обичам" на Гийом Мюсо и феноменалната "Z-та световна война" на Макс Брукс. Очаквайте в края на есента към тях да се присъедини и модерната готическа класика "Вампирът Лестат" на Ан Райс - шедьовър, който ще обсеби книжарниците в края на пролетта.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас