Изложба рисунки и живопис на Елена Каблешкова (1954 - 1996) в галерия "Дебют"
      facebook 
Събития - Изложби
Понеделник, 29 Октомври 2012 22:46
От 6-ти до 16-ти ноември в галерия "Дебют" ще бъде представена част от творчеството на Елена Каблешкова - бивша възпитаничка на Художествената гимназия в София.
Сбирката е предоставена от семейството на даровитата и отдадена на изкуството авторка, която за съжаление трагично напуска живота и художествената сцена.
Зрителите ще имат възможност да се докоснат до художник с чувствителна същност, интелигентност и размах, поразителен за възрастта й. Неслучайно творческите и качествата са забелязани и поощрени от акад. Дечко Узунов.
В каталог за една от нейните посмъртни изложби, изкуствоведката Светла Москова пише: "Елена ни оставя своя албум на живота с виртуозна линия, деликатен щрих, покой и движение, светлина и сянка, безкрайна гама от нюанси и чисти тонове... Нейната духовна сянка е звънтяща сребърна музика, недосегаема и реална, оставяща следа в душите".

Повече за авторката:


Елена Каблешкова е родена на 31 май 1954 година в Пловдив. Умира на 4 юли 1996 г.
Възпитаничка е на Художествената гимназия в София. През целия период на обучение в нея (1969 - 1973) е наградена със стипендия на Съюза на българските художници за изключително даровито дете, под егидата на акад. Дечко Узунов. Завършва и ВТУ "Св. СВ. Кирил и Методий", факултет по изобразително изкуство, специалност “Живопис”. Членува в Ателието на младия художник и на Дружеството на пловдивските художници. Има участия в общи изложби във Велико Търново, Карлово, Пловдив.
Благодарение на семейството и на колеги са реализирани множество посмъртни изложби в Пловдив, Велико Търново, Кюстендил, София, Русе, Бургас, Шумен, Плевен, както и множество от нейните творби са дарени на публични колекции в тези градове.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас