"Здраве от природата за най-малките от А до Я" от д-р Джон Брифа
      facebook 
Литература
Сряда, 31 Октомври 2012 17:42
Считан за водещ специалист по храненето във Великобритания, д-р Джон Брифа е завършил Лондонския медицински университет с награда за високи академични постижения. След дипломирането си се насочва към специализация в сферата на нутрологията и холистичната медицина и има вече над 20-годишна клинична практика. Роденият в Малта лекар добива популярност със здравните си рубрики в "Дейли Мейл", "Обзървър" и "Гардиън", има публикации в множество вестници и списания по цял свят и е носител на британското отличие "Здравен специалист на годината". Д-р Брифа води семинари и е написал 8 книги, посветени на здравословното хранене и натуропатията, които са издадени в много страни.
Джон Брифа смята за свое призвание да помага безкористно на хората да преборят и предотвратят болестите, да се справят с ежедневните неразположения и да се чувстват изпълнени с енергия и позитивни мисли. В наръчника той предлага изпитани методи от холистичната и традиционна медицина за най-безвредното и ефективно лечение не само на малчуганите, но и на цялото семейство. Тази книга е предназначена за всички родители, които се тревожат от потенциалния токсичен ефект на конвеционалните медикаменти и които се интересуват от алтернативите. В нея те ще намерят природосъобразното решение на множество здравословни проблеми.

"Здраве от природата за най-малките" (ИК "Хермес") е наръчник за всички, които искат да отгледат здрави и енергични деца.

В книгата  ще намерите:

Основните подходи на лечение в натуропатията и най-важните хранителни вещества, необходими за правилния растеж и развитие на детето ви,
Подробен справочник "От А до Я" за 150 най-често срещани детски болести и неразположения и природните методи за лечението им,
Информация и съвети за изграждане на силна имунна система чрез хранителни добавки, билколечение и цветни есенции (капките на д-р Бах);
Напътствия за храненето по време на бременността, както и съвети за кърменето, храненето от шише и захранването;
Практически съвети за балансирано хранене и идеи как да насърчите детето си да приема разнообразна и здравословна храна.

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ ОТ А ДО Я

ОТКЪС

Буквар за здравословно хранене на децата
Вероятно ще искате да използвате тази книга преди всичко като ръководство за природните методи за справяне с детските проблеми. Опитът ми показва, че здравословното балансирано хранене играе важна роля за предотвратяването и лекуването на много от нарушенията на здравето, разгледани в част втора на книгата. По-долу са обобщени основните сведения за храненето, на които ще се спрем подробно в Често срещани оплаквания от А до Я. Съобразяването с тези принципи със сигурност ще спомогне за овладяването на конкретния проблем при детето ви, какъвто и да е той. Освен това прилагането на поне част от тях ще окаже благотворен ефект върху растежа и развитието на детето ви и най-вероятно ще предотврати много от често срещаните неразположения в детска възраст.

1. Основната част от храната на детето трябва да бъде естествена и чиста

Храната осигурява суровините за растежа и развитието на детето и го защитава от здравословни проблеми и заболявания. Налице са множество доказателства, че най-питателни са пълноценните, непреработени храни. Ето някои от продуктите, които трябва да съставят по-голямата част от детското меню:
- Месо
- Риба
- Морски дарове
- Яйца
- Плодове
- Зеленчуци
- Ядки
- Семена
- Боб
- Леща
Това са основните храни, за които се смята, че дълго време са присъствали в менюто на човека и затова нашето тяло е най-добре пригодено да преработва именно тях.
Често се препоръчва храните, богати на наситени мазнини, например червеното месо, да се избягват, тъй като могат да доведат до сърдечни заболявания и затлъстяване. Проучванията обаче сочат, че мазнините от храната не са причина за наднормено тегло, както и че връзката между наситените мазнини и сърдечните заболявания е твърде ограничена или изобщо не съществува (вж. Трета част, Първа глава). Месото, рибата и яйцата са ценен източник на протеини, които са особено важни за нормалния растеж и развитие.
Плодовете, зеленчуците, ядките и бобовите растения са с висока хранителна стойност и играят важна роля за здравословното и балансирано хранене на децата. Те притежават множество полезни за здравето свойства.
Често се набляга и на млечните продукти. Те обаче са сравнително ново допълнение към човешкото хранене (вж. Трета част, Втора глава) и нерядко предизвикват проблеми, свързани с чувствителност към храната. Най-често срещаните проблеми при децата, свързани с чувствителност към млечните продукти, са екзема, астма, оток и възпаление на носната лигавица, тонзилит, ушни инфекции и отит. Повече информация за откриването и лечението на чувствителността към храни ще намерите в Четвърта глава.
Във Втора глава са поместени предложения за ястия и закуски, състоящи се от най-добрите за вашето дете храни.

2. Старайте се да не прекалявате с полуготовите и преработените храни
Полуготовите и преработените храни често са богати на съставки с вреден ефект върху здравето, включително рафинирана захар, сол и хранителни добавки (вж. Трета част, Първа глава).
Други често срещани съставки в полуготовите и преработените храни са частично хидрогенираните мазнини и трансмастните киселини. Те присъстват в менюто на хората едва от няколко десетилетия и организмът ни не е добре пригоден към тях. Налице са доказателства, че трансмастните киселини увеличават риска от множество хронични проблеми, включително сърдечни заболявания и диабет (пак там). Те се откриват в широк кръг храни, включително фабрично приготвените (бисквити, сладкиши, понички, крекери), т.нар. фаст фудс, или бързи храни (бургери, пържени картофи, пържено пиле) и преработените храни (пайове и готови храни). Широко разпространен източник на трансмастни киселини е маргаринът. По-здравословен вариант е маслото, което е естествено и сравнително непреработено (вж. Трета част, Втора глава).

3. Поддържайте добър баланс със здравословните храни и не се безпокойте за редките изкушения и почерпки
Човек лесно може да бъде обсебен от страх от размера и многообразието на опасностите, с които детето ви неизбежно ще се сблъсква по отношение на храната. Практически невъзможно е да отстраните всички нездравословни храни. Освен това опитите да забраним определени лакомства често карат детето да ги желае още по-силно. Ключовата дума е баланс. При един цялостен здравословен начин на хранене има място и за изкушения! Не забравяйте, че е важно какво консумират децата обичайно, а не от време на време.

4. Погрижете се детето да се храни редовно, евентуално с междинни здравословни закуски
Главната функция на храната е да осигурява необходимите вещества за здравословен растеж и развитие. Редовното хранене спомага за това детето да не изпитва недостиг на основни хранителни съставки. Особено важна в това отношение е закуската и отдавна е доказано, че тя се свързва не само с по-доброто хранене на децата, но и с по-добро представяне в училище и академични постижения (вж. Трета част, Трета глава). Освен това изследванията сочат, че колкото по-често детето сяда на масата заедно с цялото семейство, толкова по-голям шанс има да се храни здравословно (пак там). Общите закуски, обеди и вечери учат децата на добри навици и им помагат да правят по-здравословен избор и в самостоятелното си хранене.
Макар междинните закуски често да предизвикват смръщване, има немалко доказателства, сочещи към значителните ползи от тях. Хапването между отделните хранения дава възможност на децата да приемат здравословни храни - плодове и ядки, които може би иначе биха останали на заден план. Закуските спомагат за задоволяване на глада и поддържане на определено ниво на кръвната захар (основното гориво на организма). Това спомага за предотвратяване на преяждането и за намаляване на риска от поведенчески проблеми. Повече информация за ползата от междинните закуски ще откриете в Трета глава. Във всеки случай подходящ и удобен вариант са пресните плодове и ядките; тази и други идеи за здравословни закуски ще намерите във Втора глава.

5. Наблягайте на храни, богати на здравословни мазнини, като мазна риба, ядки, семена, зехтин и авокадо
Някои храни са особено богати на здравословните мазнини, известни като есенциални мастни киселини. Те идват под формата на полиненаситени и мононенаситени мазнини (вж. Трета част, Първа глава). От своя страна, полиненаситените мазнини се разделят на омега-6 и омега-3. Съвременният начин на хранене като цяло е беден на омега-3 и увеличаването на консумацията им може да има значителен благотворен ефект върху здравето (пак там).
Мазните риби - сьомга, пъстърва, скумрия, херинга и сардина, са особено богати на омега-3 мастни киселини, за които се смята, че имат важно значение за развитието на мозъка и помагат за лекуването или превенцията на хиперактивност, дислексия и депресия. Освен това омега-3 играят решаваща роля за правилното развитие на плода (вж. Трета част, Пета глава). Мононенаситените мазнини също имат здравословни ефекти, свързани най-вече с работата на сърцето и кръвообращението (вж. Трета част, Първа глава). Сред полезните източници на мононенаситени мастни киселини са маслините, зехтинът, ядките, семената и авокадото.

6. Стремете се да не прекалявате с картофите и рафинираните зърнени храни като бял хляб и паста, бял ориз и зърнени закуски
Един от основните акценти в конвенционалните схващания за правилното хранене са нишестените въглехидрати като хляб, картофи, ориз, макаронени изделия и зърнени закуски. Тези храни са основен източник на въглехидрати, които пък са важен енергиен ресурс за организма. Много от нишестените въглехидрати обаче бързо се разграждат до захари в кръвта (вж. Трета част, Първа глава), което може да наруши химичния баланс в организма. Консумацията на такива продукти все по-често се свързва с широк кръг здравословни проблеми, включително наднормено тегло и диабет (вж. Трета част, Четвърта глава).
Картофите и зърнените храни имат своето място в здравословното хранене, но акцентирането върху тях като че ли е една от причините за нарастващия процент на затлъстяване и диабет при децата. Рафинираните зърнени продукти - като белия хляб например и други храни, базиращи се на бяло брашно, бял ориз и паста, са лишени от много от фибрите и хранителните вещества, които първоначално са съдържали. Освен това, също както млечните продукти, зърното е сравнително скорошно попълнение в човешкия начин на хранене и организмът ни не е добре приспособен към него. Пшеницата (най-широко разпространената зърнена суровина и основна съставка на повечето видове хляб, макаронени изделия, крекери, бисквити, сладкиши и зърнени закуски) често е причина за реакции на чувствителност към храната. На този проблем ще се спрем по-подробно в Четвърта глава.
Най-добре е зърнените храни да се приемат в нерафинирана форма - като пълнозърнест хляб, пълнозърнеста паста, кафяв ориз и пълнозърнест овес. Те освобождават захар в кръвта по-бавно от рафинираните им варианти и са по-богати на фибри и хранителни вещества. Други добри източници на въглехидрати са плодовете, зеленчуците, ядките, семената, бобът и лещата.

7. Нека водата да е основната напитка на детето ви
Седемдесет процента от тялото на детето се състои от вода. Достатъчната й консумация е от важно значение за общото му благосъстояние (вж. Трета част, Първа глава), както и за предотвратяването на сериозни заболявания в дългосрочен план (вж. Втора глава). Някои от химичните вещества в чешмяната вода се свързват със значителни проблеми за здравето (пак там), затова най-добре е да филтрирате водата преди пиене. Най-здравословни са минералните и изворните води, които са вода в най-естествена и необработена форма.
Млякото е питателна напитка и най-вече осигурява калций и витамин D за растящите кости и зъби. Голяма част от децата обаче не понасят добре кравето мляко (вж. Трета част, Втора глава), което може да доведе до различни проблеми, свързани с хранителна чувствителност, включително екзема, тонзилит и ушни инфекции. Други подходящи източници на калций за децата са оризовото мляко, обогатено с калций, ядките, зеленолистните зеленчуци и консервираните риби като сардини и сьомга.
Плодовите сокове не са толкова здравословни, колкото целите плодове, отчасти заради отстраняването на някои важни елементи. Освен това изстискването прави плодовата захар (фруктозата) по-леснодостъпна за организма. Макар фруктозата често да се разглежда като „полезна“ захар, налице са доказателства, че прекалената й консумация може да доведе до същия тип здравословни проблеми, както и другата захар (вж. Първа глава). Дори прясно изстисканият плодов сок е добре да се разреди със същото количество вода, за да се намали концентрацията на захар.
Плодовите напитки и напитките с плодов вкус имат много ниско плодово съдържание, но за сметка на това съдържат много рафинирана захар, което се свързва с редица здравни проблеми, включително развалени зъби, поведенчески проблеми и потискане на имунната система (вж. Първа глава). В тези напитки често се срещат и изкуствени подсладители. В научната литература са налице сведения за връзката между най-често използвания изкуствен подсладител - аспартама, и симптоми като главоболие и нарушения на настроението (пак там). Възможно е да съдържат и други изкуствени добавки, някои от които също се свързват със здравословни проблеми, включително хиперактивност (пак там).

8. Използвайте естествени методи за готвене при приготвянето на храната
Традиционните методи на готвене, включително печенето на фурна, скара или грил, варенето и пърженето, загряват храната отвън навътре по начин, останал непроменен от откриването на огъня преди десетки хиляди години. Микровълновата фурна, от друга страна, работи на съвсем друг принцип: с помощта на микровълни тя предизвиква неестествено трептене на молекулите. Микровълните са в състояние да променят молекулния строеж на храната. Има сведения, че консумирането на храна, приготвена на микровълнова фурна, може да причини нежелани изменения в кръвта, включително склонност към анемия и повишаване на общия брой имунни клетки в кръвта. Колкото и да са удобни, може би е по-добре да избягваме микровълновите фурни за приготвянето и затоплянето на храната.

9. Използвайте хитроумни тактики, за да насърчите детето си да се храни здравословно
Много родители имат силно желание детето им да приема здравословни храни като плодовете и зеленчуците. Изследванията обаче сочат, че опитът да принудим децата да ядат определена храна често води до съпротива към нея (вж. Трета глава). Предлагането на някакво лакомство като награда (например шоколад или сладкиш) пък обикновено кара детето още повече да го желае в дългосрочен план (пак там). Съществува и опасност тази тактика да разстрои вътрешния усет на детето кога се е нахранило. Хитроумните и ненатрапчиви тактики работят по-добре, когато искаме да насърчим детето да се наслаждава на по-голямо разнообразие от здравословни храни.
Често най-ефективен е личният пример. Проучванията сочат, че когато родителите се хранят здравословно, децата са по-склонни да им подражават и се нуждаят от съвсем малко поощрение (вж. Трета глава). Ако наблегнете на семейните трапези, също ще помогнете на детето да се храни по-здравословно (пак там). Когато въвеждате нова храна, най-добре я предлагайте в малко количество и дребно нарязана. Освен това не се отказвайте да предлагате на детето храна, която веднъж е отхвърлило. Редовното предлагане, без придумване и убеждаване, често постига целта си (вж. Шеста глава). И в крайна сметка, не се тревожете, защото капризите по отношение на храненето рядко продължават дълго.

10. Хранителните добавки могат да имат благотворен ефект върху детето ви в дългосрочен план
Според конвенционалните схващания, ако децата се хранят здравословно и балансирано, те получават всички необходими хранителни вещества. Да се осигурят тези вещества в правилните количества обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Налице са доказателства, че нивата на някои важни съставки в храните значително са намалели през последните петдесет години. Официалните статистики сочат, че много от децата не получават достатъчно от основни хранителни вещества като желязо и цинк (вж. Въведение). Хранителните добавки могат да спомогнат за компенсирането на тези липси и за здравословния растеж и развитие на детето ви. Повече за хранителните добавки, предназначени специално за деца, ще научите също във Въведението.

* * *


ЧЕСТО СРЕЩАНИ ОПЛАКВАНИЯ ОТ А ДО Я


АКНЕ

Акнето се причинява от запушване на жлезите, отговарящи за отделянето на себум - секрет, който поддържа мазнината на кожата. Състоянието е често срещано в пубертета, когато усиленото производство на хормони (особено тестостерон) предизвиква образуването на пъпки в резултат на повишената секреция на себум. При някои момичета акнето може да е следствие от т.нар. синдром на поликистозни яйчници. В такъв случай то може да бъде свързано и с други симптоми, включително нередовен цикъл и хирзутизъм (засилено окосмяване на лицето и тялото). За повече подробности за това състояние вж. Поликистозни яйчници (синдром).

Хранене
Въглехидрати
Често се твърди, че рискът от акне е свързан с прекалената консумация на мазнини. Все повече доказателства обаче сочат, че високият процент страдащи от акне на Запад се дължи на високия прием на рафинирани захари и скорбяла с храни като сладкиши, кейкове, шоколад, бисквити, кифли, бял хляб и зърнени закуски. Всички те карат организма да отделя големи количества от хормона инсулин. Изследванията показват, че инсулинът и други свързани с него хормони повишават нивата на мъжките полови хормони, предразполагащи към акне. Намаляването на въглехидратите, приемани с храната, може с времето да спомогне за овладяване на акнето. Повече информация за този подход ще намерите в Първа глава на Трета част.
Мазнини и други компоненти
В природната медицина акнето често се разглежда като проблем вследствие на повишени токсини в организма. По тази причина се препоръчва да се приема възможно "най-чиста" храна. Това означава да се избягват храни с високо съдържание на мазнини (особено на частично хидрогенирани и трансмастни киселини, каквито се намират в по-голяма част от маргарина, бързите, печените и преработените храни). Друга съставка, която трябва да се избягва, са изкуствените оцветители, аромати, консерванти и подсладители. Повече информация за храненето с ниско съдържание на химични и потенциално токсични съставки ще намерите в Първа глава.
Гъбички
Често срещан фактор за акнето е размножаването на гъбичните микроорганизми като  Candida albicans. Откриването и успешното им лечение почти винаги води до значително подобряване на състоянието на кожата. Повече информация за поставянето на диагнозата и лечението на гъбичните проблеми ще намерите в Четвърта глава.

Хранителни добавки
Цинк
Някои хранителни вещества спомагат за овладяване на акнето. Едно от тях е цинкът. Изследване показва, че терапията с цинк работи също толкова добре, колкото антибиотичното лечение. Като цяло препоръчвам на страдащите от акне да приемат по 30 мг цинк два пъти дневно в продължение на три до пет месеца, след което дозата може да бъде намалена до един път дневно. Проучванията сочат, че за резултатите от цинковата терапия е необходимо време, обикновено около 12 седмици. Лично аз предпочитам да използвам цинкови соли, които бързо се усвояват от организма, като цинков цитрат или цинков пиколинат. Тъй като цинкът може да предизвика дефицит на мед, на всеки 15 мг цинкова добавка трябва да се приема и 1 мг мед.

Предменструално акне и Agnus castus
Някои момичета забелязват, че акнето им се влошава преди менструация – състояние, известно като „предменструално акне“. То често се облекчава от приемането на 50 мг витамин В6 всеки ден. Билката Agnus castus (аврамово дърво, витекс) също има полезен ефект, навярно благодарение на свойствата си да балансира хормоните.

Цветни есенции
Баховата есенция Crab Apple (киселица) се отразява благотворно на деца, които се чувстват нечисти или мръсни в резултат на акнето.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас