Тодор Христов: Литературността
      facebook 
Съвременна българска литература
Четвъртък, 16 Април 2009 22:53
Издателство “Алтера” представя на българските читатели книгата "Литературността" на Тодор Христов.
Литературността е обширно и задълбочено изследване, което със сигурност би могло да намери разнообразни употреби в съвременната хуманитарна наука и в литературознанието в частност. Книга, която се докосва до интердисциплинарността на литературната теория, която "преиграва" нейните големи дебати, която разглежда подробно множество автори, доскоро минавали за трудно разбираеми у нас. Приносно самостоятелно изследване и учебник за студенти и преподаватели, реализация на един нов, както и по-информиран подход към литературните изследвания – изследването на Тодор Христов се опитва да съчетае всичко това.
В книгата са представени теориите на литературността, разработвани в рамките на руския формализъм, структурализма и семиотиката. В края на 60-те години тези теории изпадат в криза, от която се оформят два основни изхода – изоставянето на въпроса за литературността и опит той да бъде освободен от есенциализма чрез интерпретирането му като въпрос за режимите и степените на литературност. Тези две стратегии са анализирани в контекста на немския структурализъм, стилистиката, теориите на фикционалността, литературните родове, постструктурализма, аналитичната философия, литературната антропология, новия прагматизъм, културните изследвания и критическата теория.
Книгата прави опит за разглеждане на въпроса за литературността като въпрос, убягващ на класификациите на философската метафизика (може би неслучайно кризата на въпроса "Що е литература?" съвпада с кризата на метафизическата традиция). Тодор Христов търси отговор в противопоставянето между формализираното философско питане за литературата и действителния опит с нея, нейното "правене".


източник: издателство Алтера
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас