"На нож" - филм, посветен на 100-годишнината от Балканската война
      facebook 
Стоп кадър
Четвъртък, 15 Ноември 2012 23:02
"На нож" е името на филм, посветен на 100-годишнината от Балканската война, който ще бъде показан на 3-ти декември 2012 г. (понеделник) от 18.00 часа в зала "Княз Александър I" на Регионален исторически музей - Русе.
Сценаристи на филма са Антоан Тонев и Радослав Тодоров, режисьор - Борис Грозданов. Продуцентите Петър и Росен Теодосиеви ще присъстват на представянето на лентата пред русенската публика. Филмът е замислен да предложи съвсем нов поглед на събитията от 1912 г. Направен е опит за обобщаване на информацията за войната. Акцентира се върху духа на българската армия и българския войник, представени са гледните точки на всички балкански страни за събитието, както и отзвука му в Европа. Във филма участват изтъкнати наши учени, занимаващи се с новата ни история, автори на изследвания върху Балканските войни: историците академик Георги Марков, проф. Димитър Гоцев, доц. д-р Лизбет Любенова - Институт за исторически изследвания към БАН, доц. д-р Веселин Янчев - Исторически факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски", както и полк. доц. Станчо Станчев - ръководител на Център за военна история и поуки от практиката при Военна академия "Г. С. Раковски", о. р. полк. Марко Златев - доктор на историческите науки, доцент по военна история в НВУ "Васил Левски", подполк. инж. Евгени Пенчев - командир на курсантски батальон на НВУ.
В полунощ на 5-ти октомври 1912 г. цар Фердинанд издава Заповед № 15 за преминаване границата и навлизане на българските войски в Източна Тракия. Призори на юг потеглят стотици хиляди български войници. От Одрин до Бургас и от Дунава до Бяло море звучи стряскащият поздрав "Честита война!". Въодушевени, частите на Българската войска минават границата между Царство България и Османската империя в опит за осъществяване на дълго желаното национално обединение.

Входът за събитието е свободен.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас