"Игра на ангели" - исторически роман от Лиляна Хабянович Джурович
      facebook 
Литература
Понеделник, 26 Ноември 2012 18:15
Необичаен роман за страшните времена, когато османците покоряват балканските земи. Историята на сръбския и българския народ се преплита в битките за запазване на вяра, династия, дом и семейство. Изключителната орис на княгиня Милица, потомка на знаменит род, е като приказка, здраво свързана с историческата действителност. Като гоблен, излязъл изпод сръчните ръце на майсторка везбарка, нейният живот постепенно представя цялостната картина на победата на човешкия дух над превратностите на съдбата. Човек се терзае, мъчи се да разгадае какво му е предопределено, обича, мрази, тържествува, но и търпи поражения, смята, че е намерил най-доброто, най-справедливото решение, а се оказва, че неговият избор е игра на ангели.

Романът "Игра на ангели" е с 33 издания на сръбски език и множество награди:
награда на Сръбската народна библиотека за най-четена книга в библиотеките в Сърбия за 2003 г.
награда "Кочичево перо", 2003 г.;
награда "Унирексов печат" за най-значима книга на годината, 2004 г.;
награда "Специален златен бестселър” на списание "Новости" за най-продавана книга на сръбски писател за последните две години, 2004 г.;
награда на Сръбската народна библиотека за най-четена книга в библиотеките в Сърбия през 2004 г.;
награда на Руската православна църква и Форума "Православна Русия" за най-добър чуждестранен роман в Русия през 2010 г.;
първа награда "Златен рицар" на Втория литературен форум на славянските писатели, проведен в Русия през май 2011 г.;
почетен медал на базиликата "Санта кроче" във Флоренция - 2012 г.

"Игра на ангели" е издаден е в Русия, Македония и Италия.

Лиляна Хабянович Джурович е една от най-четените съвременни сръбски писателки. Българските читатели я познават от романите й "Пауново перо", "Петкана" и посещението й в София на Панаира на книгата през 2006 г.
Критиката я определя като литературен феномен. Удостоена е с редица награди: шест "Златен бестселър", три "Специален златен бестселър", три "Хит либер", "Кочичево перо" и "Кочичева книга" за високи постижения в съвременната литература. През 2007 г. Светият синод на Сръбската православна църква я удостоява за книжовния й труд с орден "Свети Сава".
Книгите й са издадени в Русия, Македония, Хърватия, Гърция, Чехия, Италия и Франция.

Лиляна Джурович казва, че не вярва в разделението на масова и елитарна литература. "Книгите просто трябва да са интересни. Има книги, които хората обичат, и други, които не обичат. Това няма нищо общо с интелектуалното ниво на читателя", обяснява тя.
Лиляна Джурович е и от малкото балкански писатели, които могат да си позволят да живеят само от писане на книги. "Всичко зависи от тиражите, а моите романи наистина се продават добре. Могат да се видят и на улицата, и в хубави книжарници, и в манастири."

"Игра на ангели" излиза на български под знака на ИК "Унискорп". Превод от сръбски: Марина Миланова. Книгата излиза на 3-ти декември 2012 г.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас