Представяне на книгата "Културното разнообразие на България" в РИМ - Русе
      facebook 
Литература
Вторник, 27 Ноември 2012 12:40
На 29-ти ноември от 17.30 ч. в зала "Княз Александър I" на Регионален исторически музей - Русе, доц. д-р Ирена Бокова и доц. д-р Соня Алексиева от Нов Български университет ще представят книгата "Културното разнообразие на България", с автори И. Бокова (НБУ), В. Ганева-Райчева (Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН), издателство "Летера".
Книгата представя културното разнообразие на България чрез традициите и съвременните културни практики на общности с трайно присъствие в страната. Историята на всяка общност - фактология и разкази, е основа за изграждане на нейната съвременна визия. Културните специфики се разглеждат като конструкции в зависимост от конкретен исторически, политически и социален контекст. Изследователският опит на авторите позволява да се открои динамиката в конструирането на общностите и взаимодействията между тях на локално и на регионално равнище. Акцентите са поставени върху разкриване представите на общността за нейната тъждественост - трайна и съществуваща във времето, от една страна, а от друга - оразличаването й спрямо другите, различните.
Книгата ще бъде представена по време на тазгодишното издание на международния форум Панаир на музейните изложби / Museum Exhibition Fair (MEF), който ще се проведе от 29 ноември до 1 декември 2012 г. в Русе
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас