Стартира национален приз "Рицар на четката"
      facebook 
Конкурси
Вторник, 19 Февруари 2013 14:52
Арт Център "Орхидея" учреди национален приз за художник на годината "Рицар на четката". Идеята възниква като естествено продължение на "Картина от мнозина" - артпроект, който стартира в началото на 2012. До момента близо 200 художника от цяла България, Англия, Русия, Украйна, Германия, Македония и Унгария се включиха с по 2 платна с размери 20 х 20 см. В момента цялата картина с общ размер от внушаващите 120 см. х 800 см. гостува в Туристическия център в Хисаря. Може да бъде видяна до 28-ми февруари.
След едногодишно гласуване в интернет между приятелите на галерията призът "Рицар на четката" взе Иван Русев. Художникът завършва "Промишлен дизайнер" в художествената гимназия в Казанлък, а по-късно се дипломира със същата специалност в НХА. Има над 30 самостоятелни и колективни артистични изяви в страната и чужбина.
Освен статуетката Иван Русев получи и детска рисунка от националния хепънинг "Голямото рисуване на малките художници". Инициативата се организира от Арт Център "Орхидея" и миналата година се проведе на 1-ви юни в осем български общини едновременно, включиха се 10 хиляди деца. Общата картина на "малките художници" е с дължина три километра и половина, като идеята е всяко дете да изобрази собствената си мечта.

Предврително бе обявен регламент за награждаване на четиримата автора, събрали най-голям вот от публиката на "Картина от мнозина". За изненада на участниците организаторите излъчиха не четирима, а цели четиринадесет визуални творци, които спечелиха участие в националния пленер "Пристан 2013" в Поморие. Това са Никола Гулев, Николай Ангелов - Гари, Васко Василев, Кирил Божков, Василий Похомов, Петър Стоянов, Галя Мяховска, Янко Василев, Нина Златева, Нено Бакалски, Божидар Божилов, Мариян Гюров, Петко Жеков, Валентин Пацев.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Конкурси
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас