Програма на Полски институт за март 2013
      facebook 
Изложби
Понеделник, 04 Март 2013 14:04
До 19-ти март в Полски институт продължава фотоизложбата на Михал Кренц "Paradise Patterns and Other Stories" (Шарки от рая и други истории).

7-17 март
Участие на Полски институт в 17 Mеждународен София филм фест.

В рамките на фестивала ще бъдат прожектирани "В мрака" на Aгнешка Холанд и "Imagine" на Анджей Якимовски.

13, сряда
18.00, Полски институт, вход свободен
Съвместно с Международно дружество "Eлиас Канети" в Русе

Представяне на българското издание на книгата на Чеслав Милош "Родната Европа" (изд. Международно дружество "Елиас Канети" в Русе. Превод - Маргрета Григорова и Мира Костова). Книгата ще представи доц. д-р Маргрета Григорова от Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".
"Родната Европа" не беше отправена към полския читател, макар че той може да научи много неща от нея. Тя беше както проповед на мисионер сред диваци, така и опит да си отговоря на въпроса кой съм аз. Ако бях от Варшава или от Краков щеше да ми бъде малко по-лесно да изясня този въпрос. Аз обаче исках да разположа на литературната карта цялата ни източна галимация, непозната дори на повечето полски читатели". (Ч. Милош, "Родната Европа" - Послепис след години)

14, четвъртък
18.00 ч., Полски институт

Черният четвъртък - реж. Антони Краузе (2011, 105 мин.)
Оператор: Яцек Петрицки; музика - Михал Лоренц.
Участват: Maрта Хонзатко, Михал Ковалски, Maрта Янковска, Цезари Рибински, Войчех Пшоняк, Пьотр Фрончевски, Пьотр Гарлицки, Витолд Дембицки.
Награди: Полски филмови награди Oрли (Варшава) - награда за най-добра музика за Михал Лоренц; Фестивал на полското игрално кино (Гдиня) - награда на публиката и специално поощрение за режисьора; Фестивал на полското кино "Висла" в Москва - награда за най-добър полски филм.

Първият игрален филм, разказващ за декемврийското клане през 1970 г. в Гдиня и Гданск. В този филм, сравняван с Кървава неделя на Пол Гринграс, Антони Краузе ни припомня една от най-мрачните страници от историята на ПНР. Сюжетът на филма е изграден въз основа на съдбата на семейството на една от първите жертви - гданския корабостроител Бруно Дрива.
Полша, 13 декември 1970. Властите повишават цените на дребно на месото, месните продукти и други хранителни стоки. Очаквайки взрив на народното недоволство, те подготвят план "за опазване на реда и обществената сигурност", a милицията е поставена в пълна готовност. По крайбрежието избухва народното недоволство – работниците от Гданската корабостроителница отказват да отидат на работа и обявяват всеобща стачка, в която се включват и работници от други предприятия.

15, петък
18.00 ч, Народен театър "Иван Вазов", сцена на IV етаж, ул. "Дякон Игнатий" № 5
вход с покани от 4 март в Полския институт
Съвместно с Народен театър "Иван Вазов"
Четене на драмата "Ските на Светия отец" на Йежи Пилх (издателство "Балкани", превод Kaмен Рикев).
Сценарист и режисьор - Стоян Алексиев. Четат - Йосиф Шамли, Александра Василева, Стефан Къшев, Васил Драганов, Сава Драгунчев, Калин Яворов, Стоян Алексиев.
Въпреки пазената дълбока тайна, в Гранатове гури бързо се разпространява невероятната новина, че градчето тайно ще бъде посетено от папата! В младостта си Светият отец карал тук ски и сега искал да се върне, а може би и да се засели, когато поради болест се откаже от заемания пост...
"Не казвам, че засягам папската тема поради някакво гражданско-творческо задължение, макар липсата на тази тема в днешното изкуство, особено във високото такова, да е изумителна. Не храня и най-малката илюзия, че запълвам тази празнина, още повече, че не искам да я запълвам. Не питам за папата. Питам за хората. Не задавам въпроса: какво става с папата? Задавам въпроса: Какво става с хората? Какво става с хората, когато по сериозен, по-малко сериозен или свръхсериозен начин започват да мислят за папата, за присъствието на папата в живота си?" (Йежи Пилх)
Йежи Пилх (1952) - полски писател, публицист, драматург и филмов сценарист, автор на 18 повести, лауреат на наградата на Фондация "Кошчелски" (1989) за книгатa "Признанията на автора на нелегална еротична литература", на наградата "Паспорт на Политика" (1998) за книгата "Безвъзвратно изгубена леворъкост", на литературната награда НИКЕ (2001) за повестта си "При Силния ангел" (българско издание - 2003). Драмата "Ските на Светия отец" е поставена на сцената на Националния театър във Варшава на 6 ноември 2004 г. Премиерата на телевизионния спектакъл е през 2007 г.

16, събота
Полски институт, вход свободен
Каним всички на уроци по танци на планинците!
- 11.00 ч. – уроци за деца
- 12.00 ч. – уроци за възрастни
Тайните на танците на планинците ще ви разкрият професионалните танцьори Димитър Иванов, бивш член на Ансамбъла за песни и танци Мазовше, и Елица Костадинова.
Заявки за участие ще се приемат в информационния пункт на Полския институт, тел. 02/ 981-09-07, 02/ 987-21-59, електронна поща: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

15-17 март
Национален дворец на културата в София (зали 2 и 7)
II издание на Sofia Dance Fest

 Oрганизатор на турнира е Спортен и танцов клуб Суперформа, a съорганизатор - Българската спортна танцова федерация. Ще станем свидетели на оспорваната битка между танцови колективи от цялата страна и от чужбина. Главната цел на турнира е популяризиране на танцовите стилове и размяна на творческа информация, както и определяне на най-добрите постижения в дадените танцувални направления във всяка възрастова група и танцова категория.
Във фестивала ще участват международния съдия Паулина Засада като член на журито и националния съдия на Полския танцов съюз Freestyle Aлександра Засада, която ще води уъркшоп в рамките на турнира.

19, вторник
18.00, Полски институт
Съвместно с Историческия факултет на Софийския университет
"Лекция на проф. Aнджей Хвалба "България и Полша след 1989: паралелни истории?" и представяне на българското издание на книгата "История на Третата полска република" (издателство "Балкани", превод - Радостина Петрова).
Проф.д-р Aнджей Хвалба, историк на XIX и XX век, ръководител на секция "Историческа антропология" в Института за история на Ягелонския университет в Краков. Бивш декан на историческия факултет. В периода 1999-2005 зам.-ректор по учебната дейност на Ягелонския университет. Aвтор на над 20 книги, посветени на историята на Полша, Краков и други - напр. университетските учебници. Повечето от книгите му са удостоени с награди или отличия. Книгата "Третата полска република. Специален доклад" е удостоена с Историческата награда, присъждана от редакцията на списание "Политика" (2006).

Книгата "История на Третата полска република" представлява равносметка на историка за последните 20 години. Авторът търси отговор на въпроса каква цена платиха поляците за напускането на комунистическата система, възползваха ли се добре от годините на свобода и държавен суверенитет, доволни ли са от членството си в ЕС и НАТО. С какво успяха да се справят и кое все още е проблем за тях? Беше ли полезна бързата културна интеграция със Запада?

22, петък
18.00 ч., Полски институт
Oткриване на изложбата рисунки и акварели на Ришард Гжиб с участието на автора и Марта Тарабула, куратор на изложбата. Каним на откриването на пърформънс, изпълнен от автора.
 
Ришард Гжиб - рисувач, художник, поет, един от водещите представители на новата експресия от 80-те. Следва в Държавното висше училище за изящни изкуства във Вроцлав и във варшавската Художествена академия. В периода 1982-1992 действа в Gruppа (творческа група, основана през 1982 от възпитаниците на варшавската Художествена академия, представители на течението нова експресия), на която е един от основоположниците. Заедно с Gruppа издава списание, в което помества свои стихове, теоретични текстове и рисунки. Плод на ъндърграундовия период на Gruppа са работите му върху хартия, чиято експресивна форма кореспондира с ангажираността, с която членуващите в нея творци защитават свободата или се изказват по различни политически, национални или творчески въпроси.
Поредният етап в живописта на Гжиб се характеризира с появата на животни върху платната – носорози, зайци, пеперуди, костенурки. Творецът интерпретира древната животинска тема в декоративна форма, характеризираща се с феерия от цветове, геометрични форми и богата орнаментика. Тяхната поетичност, гротесковост, чувственост отразява мирогледа на твореца, според когото живописният образ отразява магическо и тотемично мислене, отпращащо към философията на първобитните култури за единството на човек и космос.
Освен живописец, авторът е и поет, публикува творбите си в различни списания, в т.ч. "Miesięcznik Literacki", Young Poets of a New Poland (London 1993), в арт списанието "Tytuł roboczy". В момента се занимава с рекламна и издателска графика.
От средата на 80-те е осъществява няколко творчески пътувания: стипендия в Западен Берлин, Кьолн, Сайгон. Отглежда канарчета, рибки, костенурки и расови кучета; инструктор по карате и маратонец.
Работите на Гжиб се намират в колекциите на всички големи полски музеи (във Варшава, Вроцлав, Краков и Познан), частни колекции и в чужбина.  
През 2012 г. Ришард Гжиб е удостоен с наградата на Ян Цибис - най-високо цененото в Полша художествено отличие за цялостна дейност.

Галерия Zderzak възниква като частна, независима културна институция през 1985 г. в Краков, когато нелегалната Солидарност се бори за свобода. Изложбите се организират на покрива на частния имот, а над вратата е закачена стара автомобилна броня (zderzak). Галерията работи без цензура, в опозиция спрямо официалното изкуство, контролирано от комунистическия режим, както и спрямо изкуството под знака на католическата църква. От 1989 галерията работи като търговска, неин собственик е Марта Тарабула.   

Изложбата продължава до 30 април

5 и 26, вторник
19.00 ч., Полски институт, вход – 2 лв.
Сдружение "Mеждународен фестивал на планинарския филм"
Презентации от цикъла "За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове" на Сдружението.

29, петък
18.00 ч., Полски институт, вход с покани
Koнцерт на Марчин Кожол (китара), лауреат на Гран при от Международния конкурс за класическа китара "Проф. Марин Големинов" в Кюстендил 2012.
В програмата творби на Мануел М.Понсе, Й. С. Бах, Ал. Тансман, Хоакин Родриго, Й.К. Мерц.
Марчин Кожол (1991) - студент трети курс в Музикалната академия в Гданск. По време на обучението си развива музикалните си интереси и усъвършенства изпълнителските си умения, като участва в майсторски класове и различни курсове, ръководени от известни изпълнители, напр. Марчин Дила, Марко Тамайо, Горан Кривокапич, Марк Пасечни и др. Марчин Кожол осъществява активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител. Лауреат на много награди, в т.ч. I място в Международен конкурс за китара в Сърбия.
По покана на организаторите полският китарист ще изнесе концерт в Кюстендил на 5 април по време на поредното издание на Международния конкурс за класическа китара „Проф. Марин Големинов“ (3-6.04.2013). Негови концерти са предвидени във Варна (23 март), Шумен (25 март), Пловдив (27 март).  
Покани в Полския институт от 18 март
Културни събития в Полша

Литература
Награда на месечното издание „Magazyn Literacki Książki”
Варшава

На 30 януари 2013 г. в Народната библиотека във Варшава се състоя тържественото връчване на наградите на месечното издание "Magazyn Literacki KSIĄŻKI".
Статуетки бяха връчени на:
- "Wydawnictwo Literackie" за "Къщата при лютнята" на Кажимеж Орлош (категория полска проза)
- Издателска къща "Rebis" за "Пактът Рибентроп-Бек" на Пьотр Зихович (категория история)
- Издателство "Prószyński Media" за "Джон Ленън. Писма" (категория документална проза)
- Издателство "Jedność" за "Итинерариум“ на Якуб Скиба (категория есе)
- Издателство "Biały Kruk" за "Вяра" на Адам Буяк (категория религия)

7 март 2013
Премиера на стихосбирката "Зачертано начало" на Ришард Криницки
Издателство "Biuro Literackie"
Вроцлав

На 7 март ще излезе от печат новият поетичен сборник на Ришард Криницки "Зачертано начало" на издателство "Biuro Literackie". През ноември 2012 г. сборникът на един от най-известните съвремении полски поети беше награден в Италия с наградата Верчели. Това е първата от двете книги на автора, които ще бъдат издадени през 2013 г. от вроцлавското издателство.
През 2011 г. Ришард Криницки беше гост на Полския институт в София за представянето на българското издание на стихосбирката си "Камък, скреж".

Филмови фестивали
14-16 март 2013
18 Национален фестивал на авторската анимация OFAFA

Националният фестивал на авторската анимация OFAFA в Краков е филмово събитие, което присъства в календара на полските кинофестивали от 1993 г. Това е единственият фестивал в Полша, посветен само и единствено на полското авторско анимационно кино и ежегодно обединява постиженията в тази сфера.

Музикални фестивали
25-31 март 2013
10 фестивал Misteria Paschalia
Краков

Misteria Paschalia е един от най-важните европейски фестивали, посветени на ренесансовата и барокова музика. Музиката на Фестивала е свързана със Страстната седмица и Великден и се изпълнява от признати майстори на старата музика в краковски концертни зали, уникални сакрални интериори и в параклиса на св. Кинга в солната мина „Величка“. Благодарение усилията на организаторите тук се представя уникален репертоар, включващ нови проекти или подготвени специално за фестивала.
По време на юбилейното издание ще бъдат представени два проекта: "Last but not least" - "Copernicus" и „Continunt Insulae“, подготвени професионално от Жорди Савал, Агнешка Буджинска-Бенет и Михал Гондко. Поканата за участие в тазгодишното издание вече са приели най-големите гласове, между които Вивика Жено, Сара Мингардо, Юлия Лежнева, Ан Халенберг и Роберта Инвернизи.

15-24 март 2013
34 преглед на актьорската песен (PPA)
Вроцлав

Един от най-старите и най-важни артистични фестивали в Полша.
Тазгодишното издание ще бъде изпълнено с юбилеи. Лех Янерка ще отбележи 60-ия си юбилей, а Алина Яновска, свързана от години с фестивала PPA ще празнува 90-та си годишнина. На сцената ще можете да видите също Самбор Дуджински и Кабаре Мумио. В галаконцерта са включени песни на Йежи Васовски по случай 100-годишнината от рождението на артиста.

2 март 2013
Премиера на спектакъла "Безименна творба"
Народен театър
Варшава

На 2 март в Народния театър във Варшава ще се състои премиерата на спектакъла "Безименна творба". Драмата на Станислав Игнаци Виткевич режисира Ян Енглерт.
Написаната през 1921 г. „Безименна творба“ е философско "криминале" на тема изкуството и революцията. В постановката на Ян Енглерт катастрофичната творба на Виткаци се превръща в разказ за кризата, безразличието на елита и избухването на съвременния радикализъм. Сблъсъкът на нагласите води до самоунищожение и заличаване на човечеството.

От 1 март
Портал mUltimate Chopin – Шопен в интернет

От 1 март в интернет ще бъде достъпна платформа с всички версии на партитурите на Фридерик Шопен. Ще бъде възможно напълно безплатно не само да ги видите, но и да ги чуете.
Порталът mUltimate Chopin е съвместен проект на Фондация за издаване на творбите на Фридерик Шопен и Националния институт Фридерик Шопен. Това ще бъде съвременна, функционална и общодостъпна интернет платформа, включваща цифровизираните шопенови творби и техните транскрипции.
Фондацията за издаване на творбите на Фридерик Шопен е основана през 1998 г, а автор на идеята за нейното основаване - проф. Ян Екер.

Изложби

16 март 2013
Изложба Аптеката на Тадеуш Панкевич в краковското гето
Аптеката при Орела, филиал на Историческия музей
Краков

На 16 март в Аптеката при Орела в Краков ще бъде открита постоянна изложба, озаглавена "Аптеката на Тадеуш Панкевич в краковското гето". Заедно с Марша на паметта, това събитие е най-важното в програмата за честване на 70-та годишнина от ликвидирането на краковското гето.
Сценарият за новата изложба, създадена като своеобразен музей – лаборатория на паметта, е почерпен от спомените на Тадеуш Панкевич, собственик на аптека и свидетел на събитията, публикувани за първи път след войната в книгата "Аптеката в краковското гето".
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас