„София филм фест за учащи“ в Дом на киното от април до юни 2013
      facebook 
Стоп кадър
Понеделник, 15 Април 2013 12:55

„София Филм Фест за учащи“ е програма на Дом на киното, чиято цел е представяне на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред младежка аудитория. Входът е безплатен за ученици и студенти. Програмата се организира от Арт Фест с подкрепата на Национален филмов център. Събитието стартира през есента на 2009 година. През април 2013 започва единадесети семестър на инициативата.

„Всички активни участници в програмата „София Филм Фест за учащи“ се ползват със специални привилегии - и тази година (по време на 17-и СФФ през март) за тях беше подготвена специална програма от над 40 заглавия, които имаха възможност да видят безплатно, а за останалите филми от фестивалната програма можеха да се сдобият с билети на извънредно ниски цени. През лятото на 2012 г. Дом на киното за втори път имаше за задача да избере един представител от своята публика, който да участва в младежкото жури на фестивала във Венеция. Нашият избранник беше Анастас Пунев, който от няколко години е член на общността „София Филм Фест за учащи“. През 2013 за трета поредна година ще предложим кандидати за български член на журито „27 пъти кино“ във Венеция, организирано от Europa Cinemas в партньорство с Европейския парламент, програмата „Венециански дни“ (Venice Days / Giornate Degli Autori) и Cineuropa“, споделят организаторите.

 

В единадесети семестър на инициативата традицията продължава - всеки филм в програмата „София Филм Фест за учащи” отново ще бъде представен от домакините на прожекциите - режисьора Георги Дюлгеров, преподавател в НБУ и киноведа Антония Ковачева, председател на Гилдията на българските кинокритици, които след всяка прожекция ще споделят интересни подробности, свързани с конкретния филм, и ще очакват въпроси от публиката.

Програмата включва 12 европейски и световни заглавия. Тя стартира на 8-ми април с представяне на неповторимата триизмерна документална творба на Вим Вендерс, посветена на Пина Бауш. Младата публика ще има възможност да се срещне със заглавия, носители на десетки номинации и награди "Оскар" и множество други престижни международни отличия - „Арго“ на Бен Афлек, „Враг номер едно“ на Катрин Бигълоу, „Весела Коледа“ на Кристиян Карион, „Облакът атлас“ на дуото Уашовски и Том Тиквер, най-новата лента на Уди Алън „На Рим с любов“, „Седемте психопата“ на Мартин Макдона. Сред задължителните творби за изкушени киномани са още „А защо да не живеем заедно?“ на Стефан Роблен, с участието на Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар; „Огнярят“ на Алексей Балабанов, „Дневници от имението“ на Крис Краус, „Парад“ на Сърджан Драгоевич, както и „Последната линейка на София” на Илиян Метев.

„Публиката на „София Филм Фест за учащи“ има възможност да попълва традиционните анкети в Дом на киното, чрез които научаваме какви са впечатленията и желанията на младите зрители - програмите, които им предлагаме, са съобразени с отзвука от миналите „семестри“ на инициативата“, допълват организаторите.


СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ - Пролет 2013

Филмите са с вход свободен за ученици и студенти

ПРОГРАМАТА ПО ДНИ И ЧАСОВЕ

ПИНА 3D / PINA 3D, Германия-Франция, сценарий и режисура Вим Вендерс

8 април 2013 – 18:30

ВЕСЕЛА КОЛЕДА / Merry Christmas / Joyeux Noël, Франция-Великобритания-Германия, режисьор Кристиян Карион

15 април 2013 – 17:00

ВРАГ НОМЕР ЕДНО / Zero Dark Thirty, САЩ, режисьор Катрин Бигълоу

22 април 2013 – 17:30

ОБЛАКЪТ АТЛАС / Cloud Atlas, САЩ - Германия - Хонг Конг - Сингапур, сценарий и режисура Анди Уашовски, Лана Уашовски, Том Тиквер

29 април 2013 – 17:30

ОГНЯРЯТ / Stoker, Русия, сценарий и режисура Алексей Балабанов

6 май 2013 – 18:30

СЕДЕМТЕ ПСИХОПАТА / Seven Psychopaths, Великобритания-САЩ, сценарий и режисура Мартин Макдона

13 май 2013 – 18:30

А ЗАЩО ДА НЕ ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО? / And If We All Lived Together?, Франция-Германия, сценарий и режисура Стефан Роблен

20 май 2013 – 18:30

ПОСЛЕДНАТА ЛИНЕЙКА НА СОФИЯ, България-Германия-Хърватия, режисьор Илиян Метев

27 май 2013 – 18:30

АРГО / Argo, САЩ, режисьор Бен Афлек

3 юни 2013 – 18:30

НА РИМ С ЛЮБОВ / To Rome With Love, Италия-САЩ, сценарий и режисура Уди Алън

10 юни 2013 – 18:30

ДНЕВНИЦИ ОТ ИМЕНИЕТО / Poll, Германия-Австрия-Естония, сценарий и режисура Крис Краус

17 юни 2013 – 18:15

ПАРАД / Parade, Сърбия-Хърватска-Македония-Словения, сценарий и режисура Сърджан Драгоевич

24 юни 2013 – 18:30


 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас