Самостоятелна изложба на Вито Валентинов
      facebook 
Изложби
Понеделник, 15 Април 2013 15:51
На 16-ти април от 18:00 ч. в галерия „Васка Емануилова“ ще се открие самостоятелна изложба на Вито Валентинов.
Изложбата показва група от шест триизмерни обекта, които представляват пространствени визуализации на взаимоотношенията между светлината, материята, времето и пространството. Процесът на аналитично изследване на взаимоотношението между всички тези компоненти зрителят възприема в концентриран вид - като „документ“. Тогава, когато те са съсредоточени в сложно изградени обекти, чиито отделни елементи представят физически зависимости. Изложбата се отнася към въпроса дали познаваме неизменните, природни условия на собственото ни възприятие. Тя е изследване на едни от базисните изразни средства и концепции за изкуство - цвят и форма, като показва момента на тяхното взаимодействие чрез посредничеството на светлината.

Вито Валентинов работи в областта на скулптурата, рисунката и късометражното кино. Той учи стенопис в НХА, София, след което завършва в холандските институти за изкуство АКI и DAI. През 2006 се завръща в България и специализира кино-режисура в НАТФИЗ. Същата година дебютира с късометражния филм „Falling on the Fovea”, съвместен проект с Кристина Яначкова, който участва в изложбата „The Projection  Project“ в Музея за съвременно изкуство MuHKA в Антверпен.  Вито има множество участия в изложби и фестивали в България и чужбина (фестивал за медийно изкуство Friesland 2004, Холандия; биенале de Kunstvlaai 2006 Амстердам; Филмини 2009; Sofia Design Week 2012 и др.) Неговото изкуство често е вдъхновено от науката, от която той черпи своите теми и сюжети.

Паралелно с изложбата на Вито Валентинов и в сътрудничество със Sofia Contemporary в галерия „Васка Емануилова“ ще бъде открита и изложбата на Ева Котяткова „Домашен арест“ (2013), която ще продължи от 19-ти април до 12-ти май. Изложбата се осъществява под мотото на тазгодишния фестивал „Близо, по-близо, заедно - упражнения по съжителство“, куриран от Овюл Дурмушоглу и представлява скулптурен обект, посветен на изолацията и изключването. Социалният контрол и дисциплината са водещи теми в работите на Ева Котяткова, за които тя използва различни медии като хартия, социални интервенции, пърформанси, а в случая - скулптура.

СЕКСТЕТЪТ НА СИЙФЪРТ

Вито Валентинов

17.04. - 19.05.2013 / Откриване: 16.04., вторник, 18 ч., галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ) / бул. „Янко Сакъзов“ 15
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас