Лубомир Типълт и Ева Котяткова с участие на Sofia Contemporary
      facebook 
Събития - Изложби
Понеделник, 15 Април 2013 17:01
Чешкото присъствие на второто издание на фестивала за съвременно изкуство Sofia Contemporary ще бъде отчетено с две съвременни изложби - проектът „Домашен арест“ на Ева Котяткова (в основната програма) и голямоформатните маслени платна на Лубомир Типълт, обединени под името „Червеният рицар“ (в паралелната програма), представени лично от художника.

Лубомир Типълт - „Червеният рицар“
Откриване на изложбата ще се състои на 18-ти април от 18:00 ч. в галерията на Чешки център (ул. „Раковски“ 100). Експозицията ще продължи до 12.5.2013 г.

Лубомир Типълт (1975) завършва чешки художествени училища - Висшия институт за приложни изкуства в Прага и Факултета за изобразително изкуство в Бърно, но също така Дюселдорфската художествена академия, където през 2004 г. става мастър ученик в ателието на А. Р. Пенк (A. R. Penck). Живописта на Типълт е създадена в две равнини - критично фокусирана символична конфигурация и конструктивна (механична) абстракция, движеща се на нивото на утопията. В последните си творби авторът синтезира двата полюса върху обща повърхност, чрез което постига виртуална среща на два различни на изразяване свята, като това излиза извън рамките на картината и се прехвърля в инсталациите. Свързва някои от по-старите си теми и чрез конфронтиране създава  нови семантични отношения. Формално погледнато може да се каже, че това е склонност към експресивна голямоформатна конфигурация със силно съдържание за комуникация. Създава алегорични герои, намиращи се в роли на заем на границата на реалността и абсурда.

Ева Котяткова - „Домашен арест“

Изложбата може да се види от 19.4. до 12.5.2013 г. в галерия „Васка Емануилова на бул. „Янко Сакъзов“ 10.

Ева Котяткова (1986) през 2007 г. става лауреат на конкурса за млади чешки творци „Индржих Халупецки“. Чрез игрив и неповърхностен начин изследва ролята и позицията на човека в социалната система и неговото лично пространство, в което ежедневно се движи. Всяко отклонение от равновесното състояния предизвиква отключване на причинни връзки, които по труден път се връщат към ново равновесие. Котяткова вижда във всеки зрител приятел, с когото споделя своя шарен, но и по някакъв начин ограничен свят.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас