Д-р Тенчев: Съзнанието твори реалността ни
      facebook 
Интервюта
Написано от Надя Христова   
Понеделник, 29 Април 2013 02:04
Може ли изкуството да повлияе положително на хора с различни психични проблеми? Доколко с негова помощ е възможно да се подобри състоянието на даден човек? Отговорите на тези и други въпроси ще даде д-р Димитър Тенчев, психотерапевт, писател, инспириращ лектор и семинар лидер на тренинги, курсове и ритрийти по InSighting, хипноза, трансперсонална психотерапия и развитие на потенциала на личността. Той е привърженик на различния мироглед - пътя на новото световъзприятие и алтернативните стратегии на живеене, които противостоят на конвенционалните, конформистки и „полуфабрикатни“ заготовки от шаблонно мислене и фалшиви стандарти за „живеене и успялост“, присадени в мирогледа на съвременния човек от матрицата на консуматорското общество. Основател е на системата за личностно развитие InSighting.

Д-Р ТЕНЧЕВ: СЪЗНАНИЕТО ТВОРИ РЕАЛНОСТТА НИ

По какъв начин заниманието с някакъв вид изкуство, било то професионално или чисто любителски, може да повлияе на хора с различни психични заболявания и по специално на често срещаното напоследък състояние - депресията?
Считам, че изкуството може да има целебно действие върху психиката, стига да не се превръща в амбиция, в самоцел, в средство за избиване на комплекси, които създават крайно нереалистична представа за себе си. Станиславски изключително точно е казал, че човекът на изкуството не трябва да обича себе си в изкуството, а изкуството в себе си. Уви, много малко хора, занимаващи се професионално с изкуство, са такива. И като се замисля затова и много малка част от тях са наистина добри в това, което правят. Позата и нереалната представа за себе си е едно, а действителността съвсем друго. В чисто психотерапевтичен план мога да кажа, че изкуството може да бъде допълващо психотерапията средство, което да свързва човек с автентичното му аз, с по-дълбоките пластове на психиката, които са били зарити в резултат на дългогодишно налагани модели на себеподтискане и външен социален натиск. При хора, страдали дълго време от депресия, изкуството може да подпомогне процеса на ресоциализация, да бъде допълващо средство, опосредстващо трансформацията и изцелението на душата и начална стъпка от процеса на преоткриването на творческия потенциал, който всеки носи в себе си.

Цялото интервю е публикувано в брой 2/2013 г. на безплатното печатно списание „Светлосенки - Изкуството като начин на живот“. Можете да го прочетете и онлайн от този линк:

http://www.svetlosenki.com/spisanie-svetlosenki-broi-02-2013.pdfТози материал е под защитата на закона за авторското право и сродните му права. Забранено е копирането на каквато и да е част от него без изрично разрешение от екипа на www.svetlosenki.com.

 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Интервюта
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас