Нощта на литературата 2013 ще се отбележи в 10 български града
      facebook 
Литература
Вторник, 07 Май 2013 11:53
Вечерта на 15-ти май 2013 г. ще мине под знака на публичните четения. Макар и да се провежда в България едва за втори път, инициативата се радва на голям интерес в различни български градове, сред които Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София и Шумен.
Събитието е инициирано от Чешки център и осъществено в сътрудничество с мрежата културни институти EUNIC. На неговата седма годишнина ще се включат Прага, Амстердам, Братислава, Брюксел, Букурещ, Вилнюс, Дъблин, Лисабон, Лондон, Мюнхен, Париж, Санкт Петербург, Флоренция и множество други градове.
Нощта на литературата е форма на диалог между изкуството и градската среда, една среща на култури, автори, преводачи, издатели и любители на литературата.

Събитието представлява публични четения в нетрадиционни градски пространства, т. нар. „гнезда“. На всеки половин час известни актьори или други публични личности четат откъси от произведения на съвременната европейска литература. Във всяко гнездо има по един актьор, който чете един и същи откъс, а посетителите се придвижват между различните места. Проектът Нощ на литературата изхожда от презумпцията, че литературата е инструмент за взаимно разбиране и културен обмен, помагащ за преодоляване на бариерите в комуникацията.

На 15-ти май едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения на произведения от съвременни европейски автори. Откъсите са подбрани от участващите културни институти. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до произведенията на автори от Австрия, Великобритания, Македония, Полша, Русия, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия. В инициативата, осъществена съвместно от Австрийското посолство, Британския съвет, Гьоте институт, Представителството на Европейската комисия, Културно-информационния център на република Македония, Полския институт, Руския културно-информационен център, Унгарския институт, Френския институт и Чешкия център, ще се включи и сдружение „София: Поетики“, което ще допълни програмата с произведения на млади български поети.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас