Изложба рисунки и живопис - 110 години от рождението на Стоян Сотиров
      facebook 
Събития - Изложби
Четвъртък, 16 Май 2013 13:23
„Настоящата изложба на Стоян Сотиров е посветена на 110-годишнината от рождението му. Идеята е да се покажат малко известни и напълно неизвестни работи на художника. Творецът е познат преди всичко със своите голямоформатни и често пъти политически силно ангажирани творби.  В неговото творчество има една продължителна пауза (приблизително межу 1940-1960-та година), в която той не показва, а и не работи толкова интензивно в областта на живописта. Освен запълването на този малко познат период от живота на художника, експозицията показва и неизвестни камерни произведения - рисунки и живопис, които представят продукцията на автора като многопосочен, пълнокръвен, притежаващ всички възможни измерения  и колебания творчески път“, споделя Борис Данаилов, куратор на изложбата.

Изложба рисунки и живопис
110 години от рождението на Стоян Сотиров


Галерия - книжарница София Прес, ул. „Славянска“ 29. Времето: 21.05 - 20.06.2013


Повече за автора:
Стоян Сотиров е роден през 1903 г. в с. Градево - Горноджумайско. През 1919 година  постъпва  в Рисувалното училище в София, а от 1924 до 1928 година е студент в Художествената академия, специалност „Живопис,“ при проф. Димитър Гюдженов и Стефан Иванов. В творческата си работа показва подчертано индивидуален стил, но за съжаление голяма част от неговата художествена продукция е унищожена по време на бомбардировките над София през 1944 г. През 1931 г. става един от основателите на Дружеството на Новите художници и е негов председател в периода 1932-1942 г. През 1942 г. е осъден по процеса срещу ЦК на БРП и е интерниран в концлагер.
В периода 1945-1947 г. е председател на секция Изобразителни изкуства към камарата на народната култура; избиран е на два пъти за Председател на СБХ. Получава званията „заслужил“ и „народен“ художник през 1952 и 1963 г.; носител е на първата награда на Общата художествена изложба през 1962 г., наградата „Захари Зограф“ - 1974 г. и наградата на СБХ за живопис „Владимир Димитров - Майстора“ - 1978 г.
Стоян Сотиров работи живопис в жанрове като фигуралната композиция, пейзажа и натюрморта, но се занимава активно и с приложна графика, илюстрация и плакат. Творчеството на този художник е многолико, но същевременно подложено на крайни интерпретативни оценки, свързани преди всичко с политическите измерения в жизнения път на художника. Пак това е причината една не малка част от неговото художествено наследство все още да е извън полезрението на публиката и професионалните кръгове.
Единствената самостоятелна изложба на Стоян Сотиров, организирана преживе, е през 1978 г. Негова изложба, свързана с 95-годишнината от рождението му (1998), е показана в  СГХГ, а за  юбилейното стогодишно честване от рождението на художника в СБХ (2003).
Картини на Стоян Cотиров притежават основните художествени галерии в София и страната - НХГ, СГХГ, ХГ Благоевград, Пловдив, Бургас, Русе.

Изложбата се организира със съдействието на „София Прес“, СБХ и семейството на художника.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас