„RecyCult“ - тридневен фест на филми за Земята в Дом на киното
      facebook 
Събития - Стоп кадър
Сряда, 22 Май 2013 19:06
На 27, 28 и 29 май в Дом на киното ще се проведе „RecyCult“ - тридневен фест на филми за Земята. Организаторите от Арт Фест и екологично сдружение „За Земята“ ще насочат вниманието на зрителите към състоянието на околната среда със селекция от нови документални филми.

На 28 май от 18:00 часа в рамките на събитието ще се състои премиерата на „Нигерия кърви петрол” - документален филм на Генади Кондарев.

Специален гост на „RecyCult“ фест ще бъде професор Пол Конет, световно признат учен в областта на Нулевите отпадъци. Той ще представи филма „Бунище Земя“, в който участва редом с природозащитници, политици и учени. След прожекцията на „Бунище Земя“ във вторник, 28 май, от 19:00 часа проф. Конет ще дискутира с публиката темата за отпадъците и замърсяването на планетата.

Документалният филм на Кандида Брейди беше показан на специална прожекция на 17-и София Филм Фест, както и на кинофестивала в Кан през 2012 година, а на 7 март бе и представянето му пред Европейския парламент като част от събитие на Европейската мрежа за Нулеви отпадъци.

„Бунище Земя“ отвежда Джеръми Айрънс на едно пътуване, изпълнено с изумление, разкрития и надежда. Докато се стоварват купища боклук от поредния изминал ден, в едно най-обикновено населено място, цели грамади отпадъци се свличат и изсипват в сините води на Средиземно море. Заобиколен от хиляди пластмасови бутилки, потресеният Джеръми Айрънс промълвява: „Ужасяващо“...

Специалната премиера на българската документална късометражна лента „Нигерия кърви петрол“ на Генади Кондарев ще разкрие действията на петролните компании в делтата на река Нигер през 2011г. От друга страна ще представи и алтернативните енергийни решения, които са възможни за реализация без да се влияе върху климата.

Още един български късометражен филм „Банко и Добри“, създаден през 2005 г., ще насочи още веднъж вниманието върху болезнената тема за застрояването на Пирин. „Банко и Добри“ ще бъде показан заедно с още няколко документални късометражни филма на екологично сдружение „За Земята“, посветени на важните теми за генно-модифицираните храни, енергийните ресурси и световната търговия с храни.

На 29 май ще бъдат показани специално селектирани филми на световната екологична организация Greenpeace по важни и неосветени теми като електронните отпадъци, състоянието на климата по света, еко-равновесието на световните океани и генно-модифицираните организми.

Първото издание на „RecyCult“ се случва с надеждата, че ще привлече вниманието на все повече хора към сериозните проблеми с отпадъците, замърсяването и крехкото еко-равновесие на нашата планета.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас