Чудакът Уилард Уиган и най-малките скулптури в света
      facebook 
Интервюта
Написано от Надя Христова   
Понеделник, 10 Юни 2013 17:00
Уилард Уиган e роден през 1957 г. в Бирмингам, Великобритания. Той е създател на най-малките скулптури в света. Неговото детство е по-различно от това на повечето му връстници. Уилард страда от дислексия и има сериозни затруднения в училище. Според проведени изследвания понякога при нейното наличие се наблюдават изключителни способности в различни направления. Такава дарба притежава и Уилард Уиган.
„Всичко започна, когато бях на пет години. Започнах да правя къщички за мравките, защото мислех, че трябва да живеят някъде. След това им направих обувки и шапки. Това беше един фантастичен свят, в който избягах от дислексията и където учителите ми не можеха да ме критикуват. Ето как започна кариерата ми като микро-скулптор“, споделя Уиган.
Микро-скулптурите на Уилард стават толкова малки, че са видими само през микроскоп. Всяка от тях се побира в ухото на игла или на върха на карфица.
Личната саможертва, довела до създаването на такива чудни и невероятни скулптури, е немислима за повечето хора. В медитативно състояние Уилард забавя сърдечната си дейност, което му позволява да намали треперенето на ръцете. Всъщност той работи през времето между два удара на сърцето. Дори вибрации, причинени от трафика отвън, могат да повлияят на работата му. Поради тази причина той твори предимно през нощта.
Работата на Уилард Уиган често е наричана „осмото чудо на света“.
През юли 2007 г. кралица Елизабет II го награждава с орден за заслуги към изкуството. Наградата е връчена лично от принц Чарлз. Сред притежателите на творби на Уилард са известни личности като принц Чарлз, сър Елтън Джон, сър Филип Грийн, Майк Тайсън, Саймън Коуел и други. Една от творбите му е поръчана от самата кралица Елизабет II по повод диамантения ù юбилей (60 години от царуването на Нейно Величество).
Животът на Уилард привлича вниманието на филмовата индустрия, както и на литературните среди, борещи се за правото да разкажат неговата житейска история.

Ето какво разкри за себе си Уилард Уиган, един от най-известните и чудати в световен мащаб артисти, в първото си интервю за България, което той даде специално за „Светлосенки - Изкуството като начин на живот“.

УИЛАРД УИГАН: НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА - ТОВА, ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА ВИДИШ НЕЩО С ПРОСТО ОКО, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТО НЕ СЪЩЕСТВУВА

Вярваме, че „за всяко нещо винаги има причина“, споменавайки посланието на Мерилин Монро. Каква беше Вашата причина да започнете да се занимавате с изработката на тези красиви и нестандартни микро-скулптури? Как точно открихте тази си способност?
Още от дете страдам от дислексия. Поради тази причина в училище имах затруднения - критикуваха ме, че не се справям добре с четенето и математиката. Междувременно открих, че имам талант да създавам малки фигурки и обекти. Развих своя философия, че ако моята творба е твърде малка и не може да се види с просто око, то хората няма да забелязват моя проблем и няма да ме критикуват. Така започна всичко.

Цялото интервю е публикувано в брой 1/2013 г. на безплатното печатно списание „Светлосенки - Изкуството като начин на живот“. Можете да го прочетете и онлайн от този линк:

http://www.svetlosenki.com/spisanie-svetlosenki-broi-01-2013.pdf

Този материал е под защитата на закона за авторското право и сродните му права. Забранено е копирането на каквато и да е част от него без изрично разрешение от екипа на www.svetlosenki.com.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Интервюта
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас