Две стихосбирки на Федя Филкова
      facebook 
Съвременна българска литература
Четвъртък, 21 Май 2009 18:57
"Моята твоя любов" е книга, посветена на поета Николай Кънчев (1936-2007г.)
Стихотворенията на Федя Филкова са своеобразен лирически дневник за един съвместен житейски и творчески път, внезапно прекъснат от смъртта. Книга за любовта и поезията, за радостта и тъгата през годините, за живота заедно с някого. И за самотата после, когато него вече го няма.
Новите стихотворения на поетесата Федя Филкова, събрани в книгата "Второ сърце", са отново стихотворения на предела: на несигурните прегръдки помежду ни и на предела на думите. Поезия, в която "стаите на любовта са пространства на свободата", но и в която "природата си отива и сандалите й тъжно проблясват".
Двете стихосбирки на Федя Филкова бяха представени в галерия "Ракурси".

Федя Филкова е родена на 10 март 1950 година в град Ябланица, област Ловеч. Завършва немската гимназия в Ловеч, а след това "Немска филология" в СУ "Св. Климент Охридски".
Поетеса и преводачка на немскоезична поезия и проза. Авторка на стихосбирките: Цветя с очите на жени (1982г.), Нежен въздух (1986г.), Рисунки в мрака (1990г.) и Крехко разпятие (2000г.). Преводачка на повече от двадесет книги с поезия и проза от немски език, сред които творби на Ингеборг Бахман, Криста Волф, Илзе Айхингер, Ернст Яндл, Михаел Енде, Новалис, Гьоте и др.
Годишна награда за художествен превод на Съюза на преводачите в България за 1991 година за книгата с избрани стихотворения на австрийския поет Ернст Яндл "изкуственото дърво".
Годишна награда за лирика на в-к "Труд" за 1997 година.
Носителка на Австрийската държавна награда за художествен превод.
Съпруга на поета Николай Кънчев (1936-2007г.)издателство: Сиела
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас