Прочутата трилогия „Бьорндал” от Трюгве Гюлбрансен излиза на български език
      facebook 
Литература
Сряда, 20 Ноември 2013 21:20
Трюгве Гюлбрансен (1894-1962) е един от най-големите норвежки класици. В средата на ХХ век той е четвъртият най-продаван автор в света благодарение на трилогията си „Бьорндал“, съдържаща романите „Отвъд пеят горите“, „Полъх от Планината на мъртвите“ и „Път заобиколен няма“. Българското издание включва трите романа, събрани в един том, както е и при последното норвежко издание.
Трюгве Гюлбрансен е роден в квартал на Осло. Семейството му е заможно, докато бащата има успешен бизнес с недвижими имоти, но след голяма банкова криза семейството едва свързва двата края. Майка му е добър разказвач и историите, които разказва, са вдъхновение за много от темите в книгите на бъдещия писател.
От 9-годишен той изпълнява поръчки като куриер - първоначално за частни лица, а след това и за търговци и занаятчии, като става доставчик на тяхна продукция. Така например доставя деликатеси в дома на Хенрик Ибсен. Прави го и в деня на смъртта на великия драматург, но когато му предлагат да отиде на смъртния одър на Ибсен, той се изплашва и побягва. Тогава е 12-годишен.
Въпреки че работи, Трюгве е отличен ученик. Чете непрестанно - скришом под чина в училище или докато работи. Завършва начално училище с най-добър успех сред съучениците си. Има талант да рисува и това му носи допълнителни средства.
Тъй като родителите му не могат да осигурят средства за образованието му, 14-годишен, той става чиновник във фабрика за лепила. Докато работи, посещава вечерно училище и курсове по счетоводство, бизнес и английски език.
Амбицията и страстта да се образова по-късно му помагат да навлезе уверено и с успех в бизнеса с тютюн, пури и цигари. Забогатява и осигурява на жена си и двете си деца охолен живот. Гюлбрансен се превръща в бизнесмен от световен мащаб, търгувайки с тютюневи продукти. През 40-те години на ХХ век осъществява мечтата си да бъде и фермер.
Успоредно с това е професионален писател. Трилогията му „Бьорндал“ става световен хит, преведена е на повече от 30 езика и е продадена в 12 млн. екземпляра. Романите са филмирани.

За книгата

В едно трудно време, когато новото прониква бавно в стария консервативен свят, благодарение на интелекта и предприемчивостта си семейство Бьорндал натрупва земи и богатства. Съседите им мислят, че е опасно да си имаш вземане-даване с тях, но мъжете Бьорндал са силни, смели и честни, макар и нерядко сурови хора. Сплетните, завистта и злото стават неизменна част от живота на семейството. Но това не пречи на Бьорндал да търсят любовта и да постъпват така, както диктува съвестта им, за да устоят на превратностите на времето и съдбата, да открият смисъла на живота и да прозрат във вечността.

Сред необятните скандинавски гори има едно имение - Бьорндал. Хората там са силни, независими, предприемчиви и природно интелигентни. Собствениците от фамилията Бьорндал са потомци на кралски род, но борбите за трона преди векове са ги накарали да се оттеглят на недостъпни места, далеч от светската суматоха. Това не е ясно на жителите на равнината - ограничени и мнителни селяни, и те създават легенди за Бьорндал, че са езичници, магьосници и убийци. Но когато един побеснял мечок започва да напада селата и да убива хора и животни, селяните отиват да молят за помощ именно собствениците на имението. С мисията са натоварени свещеникът и възрастен селянин, които се изненадват, когато преминават горите и достигат до Бьорндал. Те откриват, че там има ниви и имоти, които се обработват много по-добре от техните, а жителите са много по-напредничави от тях. Собственикът на имението се съгласява да им помогне, когато се досеща, че вероятно става дума за същият мечок, който е убил собствения му баща…
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас