„Три романа с Шерлок Холмс“ от Артър Конан Дойл с илюстрациите на Петър Станимиров
      facebook 
Литература
Събота, 01 Февруари 2014 16:50
Произведенията на британския класик сър Артър Конан Дойл се завръщат в книжарниците с „Три романа за Шерлок Холмс“ (ИК „Изток-Запад“) - богато илюстрирано издание, в което са включени някои от най-знаковите романи на автора.
Книгата започва с „Етюд в червено“ - мрачна и обаятелна история, в завръзката на която стои загадъчно убийство, което на пръв поглед изглежда невъзможно за разкриване, „Знакът на четиримата“, където в сложната фабула се намесва откраднато съкровище, а накрая попадаме в „Долината на ужаса“, хипнотизирани от сюжет, майсторски развит чрез задкулисното присъствие на проф. Джеймс Мориарти, един от най-коварните престъпни умове в света и заклет враг на Холмс.
„Три романа с Шерлок Холмс“ допълнително въздейства на читателите с илюстрациите на българския художник Петър Станимиров, а преводът е дело на Огняна Иванова.Сър Артър Ингнейшъс Конан Дойл
(1859-1930) е един от най-известните и авторитетни британски писатели от края на XVIII - началото на XIX век. Роден в Единбург, Шотландия, в семейство на художник-архитект, Дойл следва медицина в Единбургския университет. Слабо известен факт е, че по професия той е офталмолог, но от малък, увлечен по художествената литература и най-вече по рицарските романи, започва да пише още докато следва и през 1879 г. излиза първият му отпечатан разказ. Дойл е автор на „Изгубеният свят“ - приключенска фантастика за проф. Джордж Чаланджър, който заедно със своя екип предприема пътуване с изследователска цел до незнайни земи, където героите се сблъскват с праисторически животни. Макар авантюрите на проф. Чаланджър да са продължени в редица други творби, днес свързваме името на Дойл главно с Шерлок Холмс - знаменит персонаж, превърнал се в нарицателно за проницателност и остър ум, готов да разплете и най-сложните криминални случаи, пред които и най-добрите полицаи са безсилни. Заедно със своя верен помощник д-р Джон Уотсън, студеният и лишен от емоции Холмс се справя с всякакви дръзки предизвикателства, действайки рационално - този неповторим британски чар и навременно проявена хитрост превръщат образите в най-популярната детективска двойка както в литературата, така и в киното.


„Няма нищо ново под слънцето. Всичко вече се е случвало.“

Из „Етюд в червено
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас