Три филма на Паоло Сорентино ще бъдат показани на 18-ия „София Филм Фест“
      facebook 
Стоп кадър
Понеделник, 03 Февруари 2014 16:55
Почитателите на естетското кино с дъх на Фелини и атмосферата на аристократичния Рим ще видят у нас на роден екран за първи път един от европейските претенденти за „Оскар“ - най-новата творба на Паоло Сорентино, носеща поетичното име „Великата красота / The Great Beauty”.  Удостоен с десетки награди и номинации от множество международни кинофоруми, между които и номинация за „Златна палма“ от Кан 2013, филмът на Сорентино ще се срещне и с българската публика - единствено в рамките на „София Филм Фест“ през март.
Героят на „Великата красота“ Джеп Гамбардела (Тони Сорвило) е изискан италианец - писател, създал само един роман-бестселър, издаден преди доста години, който води бохемски живот, списва колонка за култура и се е посветил на най-бляскавите партита в Рим. Такова е и празненството по случай 65-ия му рожден ден, когато той решава, че няма повече време за грозни и безрадостни житейски събития и потегля из улиците на вечния красив град, за да се срещне с различни персонажи, да си спомни моменти от живота, да си даде сметка истинско ли е всичко около него...
„Този филм е за отлитащото време и за онези часове и дни, които се оказват пропилени в живота ни. Отминалото време се превръща в бреме и тежестта на живота ни изморява. Но все пак, по някакъв начин успяваме да дарим с достойнство отредените ни дни... Героите във филма всъщност нямат определена дестинация, до която да стигнат - хората просто се носят из реалността. Очевидно, те винаги са все на едно и също място. Те не отиват никъде. Въпреки това главният герой несъзнателно се движи в една точна определена посока - на среща с най-важния момент от миналото, срещата с любовта на живота му в неговата младост...“, споделя Паоло Сорентино.

Вторият филм на италианския режисьор, който ще могат да гледат зрителите на „София Филм Фест“ през 2014 г., е „Последствията от любовта / The Consequences of Love“ (2004). Независимо че в заглавието на филма става дума за любов, това е един разказ за хазартни страсти, в който главният герой няма никакво намерение да застане на страната на губещата кауза. Тита Ди Джироламо (отново любимият на Сорентино актьор Тони Сервило) е 50-годишен сицилианец, който от дълги години пребивава в хотел в безименен град в италианската част на  Швейцария. Скрит далеч от външния свят и отделен от семейството си, той се е покрил в анонимност. Любимото му занимание е да прекарва ден след ден в бара на хотела, решавайки кръстословици. Тита не говори с никого, а на лицето му няма и следа от емоция. Всичко се развива в еднообразна монотонност до момента, в който в стаята на Тита се появяват двама наемни убийци - това е началото на поредица от неочаквани обрати, последвани от зашеметяващо трагично-комичен финал. Филмът „Последствията от любовта“ е харесван от критиката не само заради нетрадиционния разказ, но и заради модерната си визия и фънки трип-хоп саундтрак.

Програмата, посветена на Сорентино, включва и „Това е мястото! / This Must Be The Place“ (2011), създаден в сътрудничество с колегата му сценарист Умберто Контарело.
Историята разказва за бившата рок-звезда на име Шайен (в ролята - Шон Пен). Независимо че е на 50, Шайен все още се облича в готик дрехи, ала води сравнително скучен семеен живот в Дъблин. Най-близкият му приятел в квартала е Дефри, който върти безброй любовници, има връзка с много по-младо момиче и се надява да му провърви с късмета на брокер. Всичко е нормално до мига, в който Шайен разбира, че баща му, когото не е виждал от трийсетина години, е на смъртно легло. Тази новина отвежда бившия рокер в Ню Йорк, където Шайен открива, че бащата е бил обсебен от търсенето на реванш за униженията, на които е бил подложен...
В елегантно разказаната история Паоло Сорентино разисква цял куп важни житейски теми като семейните отношения, идентичността, междуличностните връзки, помирението, войната, отмъщението и любовта през призмата на  интригуващия портрет на главния герой, поел на пътешествие, което да го отведе към по-пълно разбиране на собствения вътрешен свят. Този филм е удостоен с наградата на екуменическото жури от кинофестивала в Кан през 2011, както и с шест награди „Давид на Донатело“, между които за най-добър сценарий, операторска работа, музика и  грим.

Паоло Сорентино
е роден на 31 май 1970 г. в Неапол, Италия. Той е режисьор и сценарист, известен с филмите „Великата красота“ (La grande bellezza, 2013), „Това е мястото!“ („This must be the place“, 2011), „Il Divo: La Vita spettacolare di Giulio Andreotti“ (2008), „The Family Friend“ (2006), „Последствията от любовта“ („The Consequences of Love“, 2004), „One Man Up“ (2001). Паоло Сорентино е щастливо женен и е баща на две деца. Бил е член на журито на Международния филмов фестивал в Локарно през 2008 г. Сорентино председателства журито в секция „Особен поглед“ на кинофестивала в Кан през 2009 година. Италианският режисьор е бил председател на журито на филмовия фестивал в Торино през 2012 г.

Филмите на Сорентино се представят на „София Филм Фест“ в партньорство с Италианския културен институт в София.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас