„Направете го сега!“
      facebook 
Литература
Понеделник, 10 Февруари 2014 13:16
На всеки се е случвало да се колебае дали постъпва правилно, дали (не) трябва да извърши дадено действие, дали взима точното решение, или допуска огромна грешка.
Наполеон Хил - един от най-успешните и световноизвестни автори на мотивационни книги, и директорът на „Napoleon Hill World Learning Center“ Джудит Уилямсън смятат, че тези колебания не водят до нищо добро и чрез тях единствено забавяме собственото си благополучие. В „Направете го сега!“ (ИК „Изток-Запад“) двамата експерти твърдят, че когато действаме веднага - още преди някой да ни е подметнал, че грешим, или да ни е напомнил, че не сме изпълнили своите задължения - ние отстояваме независимостта си, намаляваме нивото на стреса и си налагаме самодисциплина, което неминуемо води и до успех.
В „Направете го сега!“ (с подзаглавие „Днес е вчерашното утре“) Хил и Уилямсън разкриват принципите на личните постижения, които всеки може да усвои и да започне да прилага не само в сферата на бизнеса, но и в живота. За това обаче са нужни две фундаментални качества - самодисциплина и предприемчивост.
Авторите са твърдо убедени, че ако човек реши да действа сега, той неминуемо ще започне да жъне плодовете на действията си веднага.

В предговора към четивото Джудит Уилямсън пише: „Размишлявайки върху нещата, които не сме свършили, ние установяваме, че във вселената протича обратен процес, в резултат от който тези неща още повече се усложняват и накрая стават неконтролируеми. Ако не се погрижим за тях, тези отдавна забравени точки от списъка ни със задачи си живеят свой собствен живот - спотайват се в мазето и шкафовете, ферментират в хладилника и мухлясват в коша за пране. Ако се бяхме заели с тях навреме, те нямаше да въстават срещу нас и да всяват паника в живота  ни. Можем да избегнем това задръстване и вътрешната съпротива, която срещаме, опитвайки се да се справим с изостаналите задачи, ако вършим всичко своевременно.“

Джудит Уилямсън е директор на „Napoleon Hill World Learning Center“ в Индиана, САЩ. Освен юрист и журналист с дългогодишен опит, Наполеон Хил е бил съветник за връзки с обществеността на американските президенти Удроу Уилсън и Франклин Делано Рузвелт. Хил е автор на редица мотивационни издания и книги за просперитет, сред които: „Магическата стълба на успеха“ и „Мисли и забогатявай“ - най-продаваната мотивационна книга на всички времена, която, според проучване на „USA Today“, проведено сред бизнес лидери, е и една от петте най-въздействащи книги в тази сфера.

СПРАВЯНЕ С БЕДНОСТТА - Д-Р НАПОЛЕОН ХИЛ

ОТКЪС

Бедността е резултат от негативно състояние на ума, в което на практика всеки човек изпада в даден момент. Тя поражда най-пагубния от седемте основни страхове, но тъй като е състояние на ума, и този страх, подобно на останалите шест, може да бъде контролиран.
Фактът, че мнозинството от хората се раждат в бедност, която приемат като неизбежна и понасят до края на дните си, показва колко мощен фактор е тя в човешкия живот. Възможно е бедността да е един от критериите, по които Създателят отделя слабите от силните, защото е добре известно, че онези, които успяват да се справят с бедността, забогатяват не само материално, но и духовно и често стават по-мъдри.
Наблюдавал съм как хората, които са се справили с бедността, се ръководят от силната си вяра, с чиято помощ преодоляват препятствията, спиращи напредъка им, докато онези, които я смятат за неизбежна, проявяват слабост по отношение на много други неща. Не познавам нито един човек, приел бедността като непредотвратима, който да не се е провалил в усилията си да се възползва от този безценен дар, даващ възможност за овладяване на силата на ума си (както според повелите на Създателя би трябвало да направи всеки един от нас).
Всички хора преминават през периоди на изпитания при най-различни обстоятелства, които показват ясно дали са приели и използвали този дар, свързан с умението да се контролира силата на ума, или не. Наблюдавал съм също така как този велик дар от Господ е съпътстван с определени наказания, ако бъде пренебрегван, както и с определени награди, ако бъде използван разумно.
Една от важните награди се състои в пълната освободеност от всеки един от седемте основни страхове, както и от някои по-малки, което позволява на магическата сила на ВЯРАТА да заеме тяхното място.
Наказанията за пренебрегването на този огромен дар са безброй. Освен страховете съществуват и много други наказания. Едно от основните наказания за неумението да използваме този огромен дар се изразява в невъзможността да постигнем душевно спокойствие.


Списание „Светлосенки - Изкуството като начин на живот“ - 1, 2, 3 и 4 брой - прочетете и онлайн от тук: Линк
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас