„Големите любови на български артисти, музиканти и художници. Тайният живот на звездите“
      facebook 
Съвременна българска литература
Понеделник, 17 Февруари 2014 13:46
Раде Маркович се развежда заради Невена Коканова, тя не намира сили да стори същото.
Лудият гений Генко Генков напада овдовялата Стоянка Мутафова и иска да се оженят.
Апостол Карамитев и Маргарита Дупаринова се венчават на сцената.
Хачо Бояджиев има 7 дъщери, 6 от тях са извънбрачни.
Константин Кисимов се жени на 38-годишен - за ученичка.
Леда Тасева развежда Стефан Сърчаджиев с 3 деца и после го изоставя.
Султанът на Тунис кани примадоната Илка Попова в харема си, тя се дърпа.
Оперната прима Надя Ножарова събира на разпивка всичките си любовници и се снима с тях.
Френски графини се съревновават за сърцето на художника Никола Танев.
Никос Казандзакис, авторът на „Алексис Зорбас”, се влюбва в Бистра Винарова - бъдещата съпруга на Симеон Радев.
За тези и за още над 50 други изключителни любовни истории разказва в новата си книга дългогодишният журналист Венелин Митев. През годините той е изучавал биографиите на най-известните наши артисти, певци, композитори и художници, проучвал е архивите им и е разговарял с техни приятели, близки и съвременници, за да се добере до малко известни или потулени моменти от интимния им живот. Съдбите на творците са осветлени с изненадваща и далеч по-различна, дори на моменти шокираща светлина, различна от тази в официалните им биографии.

ПРЕДГОВОР

Книгата, която държиш в ръцете си, уважаеми читателю, е втората част на „Големите любови на български поети и писатели“, излязла от печат през 2012 г. В нея, въз основа събирани с години рядко любопитни факти и невероятни случки, разказвам за тайния живот на над 40 рицари на перото от Възраждането насам. За техните любовни авантюри, флиртове, брачни и извънбрачни трусове, изневери, разводи и съдбовни обвързаности не се говори в часовете по литература, но те представят творците в по-различна светлина – понякога смешна, понякога тъжна или дори трагична. Защото те са живи хора от плът и кръв и докосването до техните дълбоко лични преживявания и разочарования разкрива по неповторим начин изключителното богатство на личността им и засилва интереса към творчеството им.
Десетките ласкави отзиви за книгата, които се появиха в печата, и интересът на електронните медии към нея ме вдъхновиха да продължа изучаването на живота и на други наши големи творци в различни области на изкуството – театрални и филмови артисти и режисьори, оперни, оперетни и естрадни певци, композитори, инструменталисти и художници, да се ровя в техните мемоари, писма и дневници, да се срещам и разговарям с техни приятели и съвременници, за да се добера в крайна сметка до съвсем неизвестни или малко известни моменти от личния им живот. Целта ми обаче не беше да търся евтини пикантерии и самоцелни сензации, а да надникна отвъд официалните биографии на тези прочути творци и любовчии, да се опитам да си обясня техните съдбоносни страсти и драматични влюбвания, изневери и раздели и по такъв начин да ги направя още по-интересни и обичани от днешните им почитатели.
Не измислям и не доукрасявам, всички истории в книгата са автентични. В повечето съдби, за които разказвам, са вплетени толкова много забавни случки, приключенски сюжети и внезапни драматични обрати, че това просто не се налага. Хората на изкуството и бездруго имат славата на големи сърцеразбивачи и даровити любовници с дълги списъци от завоевания, така че животът на почти всеки от тях е един безкрайно увлекателен роман.
Надявам се, уважаеми читателю, че покрай тези любовни истории ще научиш интересни неща и за времето, в което са живели и работили някои от най-големите творци на родното ни изкуство.
Приятно четене!

Венелин Митев

ИРЕН КРИВОШИЕВА Е АБСОЛЮТНИЯТ  РЕКОРДЬОР ПО БРОЙ НА БРАКОВЕ В РОДНАТА АРТГИЛДИЯ

• Фаталната актриса сама признава, че е правила повече от десет аборта
• Макар че живее близо двайсет години в Америка, всичките ѝ съпрузи са българи

Ирен Кривошиева е една от звездите, белязали златната ера на българското кино през 80-те години на миналия век, но името ѝ едва ли говори нещо на новото поколение зрители. Цели две десетилетия тя не беше заставала пред камера, а участието ѝ в комедийния телевизионен сериал „Английският съсед“ през 2011 г. мина някак си незабелязано сред потока от чуждестранни сапунки. И сигурно щяхме отново да я забравим напълно, ако на следващата година тя не връхлетя шумно в новините със скандала, който се завихри около нея и някогашната ѝ любовна връзка Стефан Данаилов.

Дотогава знаехме само, че Ирен е абсолютният и ненадминат рекордьор по брой на бракосъчетания в артистичните среди у нас. Пет брака и пет развода. Оказа се обаче, че единственото ѝ дете Владимир не е от никой от петте ѝ съпрузи, а от колегата ѝ Стефан Данаилов. И че близо 25 години тя е пазила тази тайна, докато накрая я обяви с гръм и трясък в книгата си „Моят грях“.
„Цели 25 години мълчах и носих този тежък товар – от респект и уважение към семейството на Стефан. Вече се уморих. Животът е кратък. Време е да говорим за фактите, да се опитаме да ги приемем и да заживеем с тях“, заяви Ирен на премиерата на книгата си. Жадни за информация, медиите – печатни и електронни – моментално грабнаха новината и я превърнаха в сензация. В скандала бяха замесени не само Ирен и Данаилов, но и съпругата му Мария, и техни колеги от киното и театъра, и синът им Владко. Особено след като Ирен и Владко влязоха в къщата на „ВИП Брадър“ и там започнаха надълго и нашироко да се изповядват пред очите на милионите телевизионни зрители. Накрая Данаилов се видя принуден публично да признае: „Да, Владко е мой син и носи моята фамилия – Данаилов.“
Двамата с Ирен се срещат на снимките на филма „Поема“ през пролетта на 1985-а. Тогава тя живее с друг мъж и е бременна от него. Но Стефан е толкова мил с нея, толкова красив и магнетичен, че тя на мига се влюбва в него. „Той е лавина! Като влезе някъде, няма други. Има невероятно очарование, невероятно присъствие. Харизма, каквато малко хора притежават“, говори с възхищение Ирен.
Толкова силно е обсебена от любовта си към него, че решава да направи аборт от съпруга си Йордан Марков, за да продъл-жи връзката си с Ламбо – „този необикновен човек, докоснат от Бога“, и да му роди дете.
Гинеколозите я предупреждават, че аборт в шестия месец е истинско детеубийство, понеже плодът в утробата вече е оформено човече, което дори може да оцелее извън майка си, макар и в кувьоз. Но тя е твърдо решена. Абортира в шестия месец. Цялата болница е на крак. Стефан не знае, разбира чак след като всичко свършва.
Майката на Ирен – Лилия Кривошиева, дългогодишен адвокат, а по едно време и зам.-кмет на София, разказва, че Ламбо, който няма деца със съпругата си Мария, бил безкрайно щастлив, че се е сдобил с наследник, купил детската количка и тичал да търси хумана, понеже тогава у нас тя не се намирала. „Не е вярно, че връзката им е била само на снимачната площадка, тя продължи близо две години. После почти всяка година Данаилов се срещаше тайно с Владко, когато той си идваше в България“, твърди Лилия Кривошиева.
Хора от снимачния екип на „Поема“ обаче разказват, че Ламбо изобщо не е харесвал Ирен. „Тази нахална жена го преследваше денонощно. Той самият не знаеше, че тя е направила аборт заради него. Просто нейната цел е била ясна – да го сложи на колене, като му роди дете. Но чест му прави – той си дава името, но не зарязва Мария, която след тази случка се поболя“, разказват те.
Говори се, че малко след раждането на Владко Ирен звъни на вратата на Данаилови с бебето на ръце. Отваря ѝ Мария. „Ето, нося ти да видиш сина на Стефан Данаилов – понеже ти не можеш да го родиш, родих го аз“, победоносно тръсва Ирен. След усложнение при първото раждане (Мария Данаилова има син от първия си съпруг – покойния режисьор Вили Цанков) тя повече не може да бъде майка. Когато се ражда Владко, от стрес тя получава диабет. Тогава Ламбо се заклева, че няма да признае детето си от Кривошиева и то по никакъв начин няма да застраши семейството им. Ирен: „Винаги съм искала да се сдобия с поне десет малчугана, но когато се появи шанс да имам бебе от Стефан, загърбих всички други възможности. Признавам също, че съм правила над десет аборта, за да не успее никой да засенчи Владимир.“
Първият брак на Ирен е с Раймондо Варсано, брат на известния фотограф Симон Варсано. (През лятото на 1989 г. Симон е прострелян от хора от Държавна сигурност в подлез, близо до Орлов мост. Вината му е, че пише по стените „Долу Тодор Живков!“.) Тогава Ирен е само на 19 години, кандидат-студентка за ВИТИЗ, а Раймондо е музикант, който свири в ресторанта на Ловния парк в София.
Два месеца след като се запознават, една вечер Раймондо влиза през балконската врата в дома на Ирен и казва на баща ѝ, че иска ръката на дъщеря му. „Млади момко, способен ли сте да гледате жена?“, пита таткото. „Мога да гледам и две жени“, нахакано отговаря младежът.
„Рей беше наркоман, музикант, много интересен човек. Бракът ни продължи почти рекордните три години. За шест месеца го накарах да се откаже от наркотиците. Беше много влюбен в мен и аз в него. Един ден, понеже видях, че не спира – вземаше някакви хапчета, наредих на уредбата таблетките на купчинки и го заплаших, че ще ги изпия. Това го накара да се откаже. Иначе беше много свестен човек. Лошите бяха тези, които продаваха дрогата. Всичките ги вкарах в затвора. Ходех в полицията и им издавах явките. Може и да са разбрали, че аз ги издавах, но не ме интересуваше. Тогава нямах страх от нищо. Бях толкова озлобена от цялата тази история. Заради Рей го направих, защото ми беше мъчно. Разведохме се, защото беше много ревнив. Като ходехме по улицата, ме държеше за врата да не гледам хората. Така за вратлето и надолу с главата. Не ме пускаше сама даже до ъгъла за хляб. Шашав човек, но се обичахме. Този брак беше огън и жупел – биехме се. Как не се убихме или заклахме през тези три години, не знам. То беше ужас. Главно нападах аз. Като се засилех и бой. Счупих си носа в един прозорец. После той започна да ходи с всичките ми колежки. Имаше мотопедче, с него идваше пред института. И качваше на него която му падне. Но всъщност ние се биехме от любов. От страст. Щурав човек. Когато се разведох, бях в трети курс, снимах с Иля Велчев филма „Ако те има“, споделя Ирен.
Именно на снимачната площадка Ирен се сближава с човека, който ще стане неин втори съпруг. Той се казва Борис Панкин, племенник е на Иля Велчев и е внук на втория човек в партията Борис Велчев. По онова време Панкин учи режисура във ВИТИЗ, а Ирен играе Настася Филиповна в „Идиот“ по Достоевски, постановка на учебния театър.
Женят се тайно в Мелник, понеже майка му за нищо на света не позволява единственият ѝ син да се ожени за „някаква си разведена селянка“, при това пет години по-голяма от него. (Майката Искра Велчева е изкуствоведка, дъщеря на Борис Велчев и съпруга на руския режисьор Григорий Панкин.)
„Леле, как не умря тази жена! То рев, то чудо, то нещо страшно. Виках си: дано Господ да не ме накаже да имам едно дете и да стана като нея. После обаче тя се освести и вдигна сватба за чудо и приказ в Японския. Страхотна сватба: снимки три купа, хора от правителството, всички преподаватели от ВИТИЗ“, споделя Ирен. Но много скоро и тя, и съпругът ѝ разбират, че набързо са се оженили и че характерите им изобщо не си пасват. Развеждат се само след половин година. И мама Искра си взема всичките бижута, които е подарила на снаха си на сватбата.
След развода, докато се снима в главната роля във филма „В името на народа“ на Иванка Гръбчева, Ирен се залюбва с един от организаторите – Владимир Бобчев, но не се омъжва за него, защото междувременно се увлича по още един мъж – философа и социолог Йордан Марков. Той е син на дипломат, живял е дълго време във Франция и там е завършил висшето си образование. Изключително интелигентен и много интересен събеседник. Но не и като съпруг, допълва Ирен. Защото по цели нощи чете и като се ядоса, непрекъснато повтаря „мерд“ (на френски „по дяволите“). И понеже истерично я ревнува, когато не е в София, ѝ пише заядливи писма и заядливи стихотворения. „Един ден се връщам и какво да видя: събрал всичко в средата на хола, натрупал камара, над нея – бесилка. Той седи на камарата и пие червено вино. Беше тежко и тъжно. Понеже беше много влюбен, много страдаше. Сигурно тази камара беше символ на неговата мъка. Нанесох му доста обиди. Знаеш ли какво се случи в моя живот – никога не мислех какво правя, бях много експанзивна, човек на емоциите“, откровеничи Ирен.
Тя не крие също, че още докато е съпруга на Йордан Марков, изживява най-голямата си любов – със Стефан Данаилов, и на 27 юли 1986-а му ражда момченце, което кръщава на баща си – Владимир. Бебето е недоносено – 1 кг и 800 г, на десетия ден от осмия месец.
Това е и причината да се раздели с Йордан Марков. Четвър-тият ѝ брак е по принуда. За да си спести коментарите на близки и познати, през 1992 г. тя решава да тръгне с детето за Америка, но от евангелистката църква, която урежда заминаването ѝ, ѝ казват, че задължително трябва да е омъжена. Тогава тя се сеща за бившето си гадже Владо Бобчев, организатора в Киноцентъра. Женят се набързо и тръгват за Щатите.
В началото там са приютени в евангелистката църква на градчето Нейпълс, щата Флорида, понеже Ирен е предоставила софийския си апартамент на евангелистите у нас. Скоро обаче разбира, че те са я измамили, и се налага да си търсят друг покрив в едно от гетата. На всичкото отгоре не знае езика. Шест месеца гледа телевизия и пише на листчета думи и изречения, които повтаря до безкрай, докато ги запомни. Мие тоалетни, скубе трева между плочите в двора срещу мизерни пари, разнася пици... Минава доста време, докато горе-долу стъпва на краката си и открива в Нейпълс бутик, който зарежда с дрехи българско производство.
В Щатите се снима само веднъж в един филм, който самата тя нарича „глупав“. Казва се „13 часа“ – екшън с много пукотевица, самолети, хеликоптери и войници. Сценарист е българинът Атанас Колев, който я кани за главната женска роля. Играе руска следователка, която разследва заплетен случай с арабин.
Междувременно синът ѝ Владо, който заминава за Америка на шест години, завършва икономика в Ню Колидж в град Сарасота. Освен това изкарва курсове по актьорско майсторство. Ирен обяснява, че още когато бил малък, тя му разказала кой е баща му, какво работи, какво се е случило между тях двамата и защо и досега живеят разделени. Така на Владо не му се налага да задава най-болезнения детски въпрос: „Мамо, а кой е моят татко?“
Актьорът Николай Николаев – Бате Николай, един от най-близките приятели на Стефан Данаилов, твърди, че през всичките тези години Ламбо постоянно подпомага сина си финансово. Не го е зарязал, както твърди Ирен в книгата си и в многобройните си интервюта. Междувременно Ирен решава да се разведе и с четвъртия си съпруг Владимир Бобчев след седем години брак. Явно ѝ омръзва да бъде толкова дълго време с един и същи мъж, макар че той я обича и се грижи за сина ѝ и дори настоява да си родят свое дете. Тя отказва. „Вече много внимавах за това кой ще е бащата. Имах една обица на ухото“, обяснява Ирен. Честото си „бракуване“ тя обяснява с това, че бърза да се омъжи още преди да опознае бъдещите си съпрузи. Даже Владко я съветвал: „Мамо, поживей с някого, пък после се жени.“ Петият се казва Тони Драганов. Двамата се познават отдавна – още от времето, когато са съседи в столичния квартал Зона Б-5, но се залюбват отвъд Океана, където се срещат случайно. Венчават се в черквата в Банкя. Тогава Веселин Бранев, режисьор на „Хотел „Централ“, в който Ирен изигра най-добрата си роля, ѝ казва на шега: „Внимавай, тази роля – да се жениш, много ти отива!“
Пред свои приятели на сватбата Ирен описва Тони като талантлив човек, с невероятен хъс към живота. Занимава се с интериорен дизайн – изработва мебели по поръчка във Флорида, макар че е завършил икономика.
Този ѝ брак продължава цели 13 години – невероятен рекорд за жена като нея, която, като се увлече по някого, няма какво да я спре. „Аз съм човек, който върви, изкачва се нагоре и докарва нещата до съвършено ниво. И изведнъж зарязва всичко – къща, пари, мъже. В живота все така ми се случва – да започна отначало“, чистосърдечно признава Ирен.
Така в един момент тя започва да се оплаква пред приятели от Тони, че не се приспособява към условията и правилата на американското общество, които е длъжен да спазва. „Представи се за дизайнер, а всъщност нищо не прави. Обеща да ми помага да движа бутика, но се оказа страшно неамбициозен и мързелив. Омръзна ми да тегля аз каруцата“, проплаква Ирен.
Междувременно майката на Тони умира и той се прибира в София окончателно. Така бракът им от само себе си се разпада. И русокосата мъжемелачка тръгва да си търси нов съпруг. Шести поред.
„Досегашните пет брака не ми пречат. Това съм аз дотук, защо да ми пречат. Лошото е, ако остана само с пет“, откровено споделя тя в едно интервю.
Както и предишните ѝ пет мъже, и шестият е българин, а не американец. Именно той, изглежда, е човекът, заради когото през 2012 г., след двайсет години престой в Америка, тя се връща окончателно в София заедно със сина си.
Най-напред се говореше, че новият ѝ избраник е бизнесмен, който според запознати е най-малко петнайсет години по-млад от нея. По-късно обаче се разбра, че това е Николай Николов – фотограф и телевизионен оператор, девет години по-млад от нея. Показа ни го лично тя в предаването „На кафе“ на 2 май 2013 г. и в присъствието на сина си Владимир.
„Ирен е истинска жена, каквато винаги съм мечтал да срещна. Знае какво иска от живота, знае кои са стойностните неща, а най-важното е, че е успяла да се запази искрена и откровена като дете“, заяви в предаването младият любовник, гледайки я с влюбен поглед.
Засега двамата са във вихъра на любовта, но ще се стигне ли до сватба, тепърва ще видим.
Въпросният Николай е бил любовник на телевизионната журналистка Елена Йончева по времето, когато блондинката бе спътница на експремиера Сергей Станишев.
В очакване на голямото събитие Ирен пише нова автобиографична книга и дава интервюта, в които обвинява Стефан Данаилов, че не се интересува от сина си, и съпругата му Мария, че го държи под чехъл и не му позволява да се порадва на Владко.
„Не мога да разбера защо е цялата тази шумотевица – каза в интервю Мария. – Аз някак си нямам разговор с това момче. Мисля по друг начин и неговата философия ми е много чужда. Може би, ако беше друг, бих се опитала да направя някакъв контакт и да седна, както с вас разговаряме, да си поговоря с него. Но това е едно момче, което нито аз ще разбера, нито то мен. Да е жив и здрав! И да живее живота си както го разбира. Нито съм имала контакт с него, нито съм се месила. Аз съм била повече тормозена от тях в ония години. Бях решила, че е отминало. Имах две писма от нея, когато беше отишла в някаква църква в Америка, в които тя ми се извинява за всичко, което ми е сторила, и ми казва: „Ако не ми простите, аз няма да мога да се явя пред Бога.“ Не отговорих на тези писма, но ги запазих.“
Мария Данаилова винаги е стояла далеч от светлините на прожекторите, въпреки че е сред най-култовите бивши манекенки в България. През 60-те и началото на 70-те години на ХХ век тя е обявена за една от най-красивите българки. По образование е историк, но отдадена на професията и семейството си, винаги остава в сянката на прочутия си съпруг.
Стефан Данаилов е студент, когато тя се омъжва за него. Преди това е съпруга на режисьора Вили Цанков, от когото има син – Росен Цанков, режисьор в БНТ и баща на близнаци. За разлика от Ирен Кривошиева тя никога не казва: „Стефане, осинови детето ми!“ Защото, казва тя, неговият баща е Вили Цанков и аз се гордея с това. През годините Мария си дава сметка, че не може да имаш красив и богат мъж и той цял живот да ти е верен. Ламбо ѝ изневерява много пъти със свои колежки – Барбара Брилска, Аня Пенчева, Виолета Гиндева, Виолета Донева, Доротея Тончева... Но Мария стоически приема положението, като в замяна получава висок стандарт на живот и обществено положение, които иначе няма как да има. Много семейства действат по тази схема.
Откакто се е върнала в България, Ирен нищо не работи. Сигурно ще попитате с какво живее.
Оказва се, че е доста заможна. Родителите ѝ получават от реституцията къщи и имоти, които сега дават под наем. Освен това майка ѝ Лилия Кривошиева е адвокат с дългогодишна практика, била е и зам.-кмет на София и въпреки че вече е възрастна, всеки ден в кантората ѝ пристигат граждани с най-различни проблеми. Макар че вече е на 27 години, Владко също нищо не работи. Още в Америка не се заема със специалността си – икономика, а се занимава с културизъм. Сега пък се обявява за пътуващ проповедник на Божието слово. Зрителите на „ВИП Брадър 2012“ бяха втрещени от неговото, меко казано, странно поведение в къщата. Самият той призна от първо лице на какво се дължи това поведение, както и несвързаният поток от мисли, извиращ от устата му в някои моменти. Извънбрачният син на Стефан Данаилов сподели, че от десетина години употребява забранени от закона вещества, които водят до всичките тези ефекти и дори до замъгляване на съзнанието.
Жадните за сензации медии бяха шокирани от още едно невероятно признание, този път от самата Ирен. В края на 2012-а тя изтърси пред съквартирантите си в къщата на „ВИП Брадър“, че съвсем наскоро е направила аборт в осмия месец (!). Докторите я предупредили, че детето има генетични увреждания и я посъветвали да го махне. Живо!
Три месеца преди това тя навърши 56 години.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас