Приказните скулптури от книги на Майк Стилки
      facebook 
Интервюта
Написано от Надя Христова   
Понеделник, 17 Февруари 2014 16:12
В изкуството няма граници и това в пълна сила го доказва един творец, за когото очертания не съществуват. Неговото изкуство е необичайно красиво и е изпълнено с приказни и чудати персонажи.
Майк Стилки е роден през 1975 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Той е привлечен от книгите, но не в традиционния смисъл на думата - Стилки предпочита да рисува върху тях. За целта използва мастило, цветни моливи, бои и лакове, а на творбите си често изобразява животни, тъй като открива в тях емоции и качества, които вижда и у хората. Само за една от своите книжни инсталации той използва над 5 хиляди книги. И тук неизбежно си задаваме въпроса - защо унищожава тези книги? А дали е точно така? И откъде намира толкова много от тях, за да може да ги ползва в своите инсталации? Отговорът е съвсем логичен - той намира книгите в библиотеката. Библиотекари, узнали за целта, за която ще бъдат използвани томовете, започват да му предоставят такива книги, които никога няма да влязат в употреба на читателите, като рано или късно тяхната съдба би била пагубна. По този странен на пръв поглед начин, попадайки в ръцете на Майк, книгите намират своето спасение.

Ето какво разкри за себе си Майк Стилки, един необичаен творец, който бяга от рамките и следва себе си, в първото си интервю за България, което той даде специално за „Светлосенки - Изкуството като начин на живот“.

МАЙК СТИЛКИ: МОИТЕ ТВОРБИ ЗАПЕЧАТВАТ ИСТОРИЯ ИЛИ МОМЕНТ ВЪВ ВРЕМЕТО

Как Ви хрумна идеята да създавате тези необичайни и красиви книги-скулптури, изрисувани с толкова разнообразни приказни герои и сюжети?
Когато за пръв път започнах да се занимавам с изкуство, бях привлечен от рисунка върху страниците на стара книга. Тези страници, за разлика от бялото платно за рисуване, имат характер и история, които намерих за вдъхновяващи. В началото рисувах върху кориците на книги, впоследствие по вътрешните страници, а накрая започнах да ги групирам и да рисувам върху повече от една книга. Така се появиха моите скулптури от стари книги.

Цялото интервю е публикувано в брой 2/2013 г. на безплатното печатно списание „Светлосенки - Изкуството като начин на живот“. Можете да го прочетете и онлайн от този линк:

http://www.svetlosenki.com/spisanie-svetlosenki-broi-02-2013.pdf

Този материал е под защитата на закона за авторското право и сродните му права. Забранено е копирането на каквато и да е част от него без изрично разрешение от екипа на www.svetlosenki.com.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Интервюта
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас