Фестивалът „Милениум“ гостува на 18-и „София Филм Фест“
      facebook 
Стоп кадър
Четвъртък, 06 Март 2014 14:16
Международният филмов фестивал „Милениум“ е създаден от Златина Русева и Любомир Георгиев през 2009 г. в Брюксел. Той представя филмите на независими творци, които са чувствителни към големите цели на нашето време, определени от ООН през 2000 г. като Целите за развитие на хилядолетието.
Изданието на „Милениум“ през април 2014 г. ще има специален акцент върху връзките между Севера и Юга, погледнати през културната и музикална призма. Подбраните филми ще покажат един различен поглед върху тяхното развитие и какво означават те в живота ни.
В рамките на 18-ия София Филм Фест ще можем първи да видим част от селектираните заглавия за тазгодишния „Милениум“, защото за трета поредна година той ще има своя специална програма в рамките на фестивалните дни.

Темата за войната и човешкото разбирателство е пряко засегната в „Капитанът и неговият пират“ на Анди Улф. Тук режисьорът ни връща към отвличането на немския кораб „Hansa Stavangar“ и задържането му за четири месеца от сомалийски пирати. В този период капитанът на кораба Кщищоф Котиук и водачът на пиратите Ахадо създават неочаквано и необичайно приятелство, въпреки съдбата им да са врагове.

Холандската продукция „Wavumba“ ни пренася в Кения при стар рибар на име Машуд, за когото се говори, че едно време хващал огромни акули съвсем сам. Макар сега да лови единствено октоподи и малки риби край рифовете, желанието му да хване гигантска акула с голи ръце е неутолимо. Режисьорът Йерун ван Велзен влиза в живота на Машуд, както и в типичния за африканските истории свръхестествен свят.

В „Йон“ режисьорът Оливие Мажис ни среща с Йон - роден в Румъния, загубил зрението си при нещастен случай, избягал внезапно от родината и заминал за Белгия. Днес той работи за белгийската полиция заради забележителния си слух и не спира да мисли за превратностите на съдбата.

Документалният разказ „Шофьорът и лисицата“ на иранския режисьор Араш Лахути разкрива забележителния живот на Махмуд Киани Фалаваржани - семеен мъж, ексцентричен любител на животни и творец. Доскоро той е бил бил в психиатрична болница заради тежка депресия вследствие на смъртта на любимата му лисица. Сега Махмуд се завръща при семейството си, към работата и към любимото си хоби - правенето на филми.

Фестивалът „Милениум“ е място за срещи и обмен на идеи за новата роля, която днес имат документалните филми. Фестивален приоритет са творците, които по човешки и дълбок начин отразяват феномените и проблемите на нашето време. Успехът на първите му пет издания се дължи на качеството на представените филми и на множеството дебати и семинари, които го съпътстват.
За „Милениум“ организаторите споделят: „Документалните филми дават свободата да установим диалог между равни. И само когато ние започнем този диалог между равни, ще можем заедно да се включим в разговора за това, какъв трябва да е светът, в който ще живеем.“
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас