Театър „Българска армия“ отбелязва 80 години от рождението на проф. Крикор Азарян
      facebook 
Театър
Сряда, 12 Март 2014 18:54
Театър „Българска армия“, фондация „Крикор Азарян“ и фондация „А' Аскеер“ канят всички колеги, приятели и почитатели на професор Крикор Азарян, за да отбележим заедно 80 години от рождението му. Събитието ще се състои на 15 март от 19:00 ч. в салона на театър „Българска армия“. Входът е свободен!

Откъси от „Триптиха - Чехов” ;
 „Чайка” - Театър „Българска армия”;
„Три сестри” - Младежки театър „Николай Бинев” ;
„Вишнева градина” - Народен театър „Иван Вазов”
.

Кратка биография:
Крикор Азарян (15.03.1934-14.12.2009) е един от най-ярките режисьори в съвременния български театър. През последните 20 години той работи като режисьор в театър „Българска армия“.
Поставял е спектакли в почти всички български театри, като особено задълбочено и откривателски той интерпретира българската драматургия (Йордан Йовков, Йордан Радичков, Иван Радоев, Николай Хайтов, Никола Русев, Боян Папазов).
Сред най-ярките му постижения на сцената на театър „Българска армия“ са постановките „Вишнева градина“ от Чехов (1974 и 1995); „Случка в зоопарка“ от Ед. Олби; „Албена“ от Й. Йовков; „От земята до небето“ от Н. Русев; „Хенри ІV“ от Пирандело; „Буре барут“ от Д. Дуковски; „Бая си на бълхите“ от Б. Папазов; „Трамвай „Желание“ от Т. Уилямс;„Колекцията/Гара Виктория“ от Х. Пинтър. Негови спектакли са гостували в Полша, Русия, Грузия, Германия, Македония.
Крикор Азарян е дългогодишен професор по Актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ. Негови ученици са между най-известните български актьори и режисьори, мнозина от тях се реализират в чужбина, много чуждестранни студенти, учили или специализирали при него са между най-ярките фигури в театрите на своите страни.
Спектакълът „Чайка” (2007) е първа част от трилогията на големите чехови пиеси, които Крикор Азарян постави последователно в различни софийски театри - „Три сестри“ (2008) в Младежки театър „Николай Бинев“ и „Вишнева градина“ (2009) в Народен театър „Иван Вазов“.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас