Стихийната любов между мюсюлманка и християнин в романа „Булото“ на Мартин Маринов
      facebook 
Съвременна българска литература
Четвъртък, 27 Март 2014 11:53
Сред зимната виелица броди красиво голо момиче, загърнато само в червеното си палто. Не усеща студа - днес името й е било сменено. Тя е новородена. Предстои й нов, различен живот, а един мъж не подозира, че колкото повече се грижи за нея, толкова повече я губи... На фона на драматичните събития от края на 80-те години на миналия век двама млади се втурват във вихъра на голямата любов. Кариера, семейство, вяра - всичко е на заден план, но повелята на разделното време и бездушната политика се оказва по-силна. От едно забравено както от Бог, така и от хората село долита заглъхващият глас на човек, жертвал всичко за любовта си... и останал сам. Той и завърналият се от „Голямата екскурзия“ Исинаа са последните свидетели на времето, което никога няма да се върне, на мъдростта, която ще бъде загубена, на чувствата, които са били потъпкани.

„Булото“ e история, в която се преплитат вечни теми - темата за изгубената идентичност, за прераждането като символ, за откъсването от корените и търсенето на правилната посока. Освен това чрез написаното авторът Мартин Маринов повдига особено любопитни въпроси: може ли, ако смениш вярата си, да промениш самия себе си? Кое всъщност е по-силно - вярата или любовта? Какъв е резултатът, когато се сблъскат две култури, две религии, две различни божества? „Булото“ разкрива блестящо съдбите на своите герои и на финала ни оставя едновременно вдъхновени, съкрушени и провокирани от прочетеното.

Самият Мартин Маринов е име, което отдавна се свърза с белетристиката, лириката и журналистиката. Написал е няколко книги, включително и сборници с разкази, а романът „Булото“ е отличен с наградата „Перото на Йовков“ - литературен приз, учреден и връчен от Боян Попов, внук на големия роден класик. Въпреки този успех обаче, романът е издаден през 2003 г. в ограничен тираж и не получава сериозно разпространение - така не достига до книжарниците, съответно и до широката читателска публика. Едва сега, благодарение на дебютиращото българско издателство „Deja Book“, книгата има втори шанс за живот - с ревизиран текст, великолепна корица на художника-дизайнер Стоян Атанасов и фина закачка с читателите при вътрешното оформление, която отразява духа на времето.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

Коментари  

 
#1 karina_bella 2014-03-28 19:10
Книгата на Мартин Маринов" Булото"действително е много добра.Имах възможност да я прочета още през 2005 год.Горещо я препоръчвам на всички.Чете се на един дъх и вълнува,много вълнува!
Мартин Маринов е много добър и се радвам,че най-после е оценен а книгата му ще излезе!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас