Изложба „115 рисунки от ателието на Дечко Узунов“ в Художествена галерия - Добрич
      facebook 
Събития - Изложби
Вторник, 08 Април 2014 17:29
На 10-ти април 2014 г. От 18:00 ч. в Художествена галерия - Добрич се открива голяма изложба с рисунки, посветена на 115 годишнината от рождението на големия български художник Дечко Узунов. Рисунките са от Галерия - музей „Дечко Узунов“ в София - автентичното ателие на художника, в което се съхранява огромно богатство - над 13 000 негови творби.
„Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов... Допринесъл най-много за европеизацията на българското изкуство, запазвайки почитта и обичта към своята страна и традиции...“,  проф. Аксиния Джурова (от книгата под печат „Разпилени спомени“).

Дечко Узунов е световно известен български художник, професор, академик, бил е ректор на Художествената академия, директор на Националната художествена галерия, председател на Съюза на българските художници. Носител е на множество държавни и мeждународни награди и отличия.  Картини на Дечко Узунов са показвани на самостоятелни и сборни  изложби в България, Гърция, Румъния, Италия, Германия, Франция, Австрия, Щвейцария, Норвегия, Русия, Испания, Турция, Кувейт, Китай, САЩ, Индия  и др. Председател на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО /AIAP/, а след това и нейн Почетен президент, избран за Почетен член на  Мексиканската и Руската академии, както и за редовен член на  Европейската академия за наука изкуство и култура.

През 1999 г. ЮНЕСКО  обяви Дечко Узунов за Световна личност на годината по повод - 100 годишнината от рождението на художника, с което достойно е отбелязано мястото и заслугите на  българския творец към световната цивилизация.

През 2014 година  се навършват  115 години от рождението на академик Дечко Узунов, оставил цяло поколение творци, повлияни от свободния независим дух и от мощния талант на неговото творчество и личност. Името на Дечко Узунов е емблематично за най-високите достижения на българската и европейската култури. За популяризиране на творчеството му, отбелязване на годишнината и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 г., Общинският културен институт Галерия-музей „Дечко Узунов“ организира поредица от изложби.

Идеята на подбраната колекция от 115 рисунки е да представи богатството от стилови направления, в които творецът е разкривал своето отношение към света. Чрез откровението на рисунката, публиката ще се срещне със силата и красотата в изкуството на световно признатия български художник, академик Дечко Узунов, чиято светлина озарява съвременното българско изкуство както с личното му творчество, така и с творчеството на няколко поколения негови ученици - съвременни български творци.

Куратор на изложбата е изкуствоведът Ирина Аврамова.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас