„Златни искри 2014“ - европейски фестивал за детска песен
      facebook 
Сценични изкуства - Музика
Четвъртък, 26 Юни 2014 11:03
42 деца от България, Италия, Македония, Русия, Украйна, Малта, Беларус, Армения и Азербайджан ще се състезават за наградите на второто издание на европейски фестивал за детска песен „Златни искри 2014“ във Варна. Детският фест ще се проведе на 27-ми и 28-ми юни в аулата на Икономическия университет от 18:00 часа. Концертите са с вход свободен за всички деца и възрастни. Малките певци ще се състезават в две категории - за най-добър изпълнител и за най-добра песен. На 29-ти юни победителите ще направят гала концерт на лауреатите на „Златни искри 2014“ в СОК Камчия.
В конкурса за най-добра песен ще се състезават 14 нови композиции. В тази категория България ще бъде представена с най-новото творчество за деца на композиторите Христо Раданов, Александър Савелиев, Биляна Ангелова, Пепи Писарски, Руслан Карагьозов, Светослав Лобушки и Иван Атанасов. Ще участват още авторски детски песни от Русия, Украйна, Македония, Беларус и Италия.
В конкурса за най-добър изпълнител ще се състезават 28 деца. Сред тях  ще видим двама финалисти от ТВ шоуто „Големите надежди“- това са Мириам Маврова от Велинград и Преслава Петрова от Търговище, които се класираха на 3-то и 4-то място. Талантливата Мириам ще се опита да повтори успеха си от първото издание на „Златни искри“ през 2013-та, когато спечели 1-ва награда в конкурса за изпълнител и 3-то място в конкурса за песен.
Във Варна ще видим отново и носителката на Гран-при в конкурса за изпълнител „Златни искри 2013“ Пресияна Димитрова от Русе. Миналата година талантливата певица изправи на крака публиката с изключителната си интерпретация на версията на Лара Фабиан на Adagio на Албинони, а няколко дни след това спечели и Гран-при на конкурса „Славянский базар“ в Беларус.
На сцената на „Златни искри“ ще се изявят също лауреатът от конкурса „Албанико“ за песен на испански език Йоана Костадинова, както и трио „Каварна гърлс“ - формация на поп-певицата Надя Ботева.
Специални гости на „Златни искри 2014“ ще бъдат финалистите от „Евровизия 2004“ в Истанбул - дуетът от Беларус „Александра и Константин“, които ще бъдат и членове на международното жури.
„Златни искри 2014“ се организира от фондация „Откритие“ с подкрепата на Министерството на културата и под егидата на WAFA (световна асамблея на артистите и фестивалите).
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас