Експозиция „Водна пещера“ в село Табачка
      facebook 
Събития - Изложби
Четвъртък, 26 Юни 2014 12:13
Експозиция „Водна пещера“ бе подредена в читалище „Просвета -1927“ в село Табачка от специалисти на Регионален исторически музей - Русе в рамките на проект „Дунавският Лимес в Североизточна България“ на Русенския музей, финансиран с подкрепата на Американски научен център - София и фондация „Америка за България“. Експозицията е отворена за посетители с работно време от 13:00 до 17:00 часа всеки делничен ден. Включва шест броя постери и представя масов керамичен материал от пет археологически епохи, открит по време на проведените археологически проучвания в скалния комплекс Водна-Тъмно през 2005 г. Специално създадена за експозицията бе дипляна „Водна пещера - хилядолетен култов център“.

Пещерата „Водна“ се намира на 1 км югоизточно от село Табачка, област Русе, на левия бряг на река Черни Лом. През елинистическата (III-I в. пр. Хр.) и римска (II-VI в.) епохи археологическият обект е функционирал като скално светилище. По стените и тавана на Водна има изсечени 21 броя латински и гръцки надписи. Заселването на хора в скалния комплекс датира от първата половина на каменно-медната епоха (4800-4700 г. пр. Хр.). Пещерата е използвана за временно обиталище и местен център за обработка на метал. Открити са фрагментирани керамични съдове, находки от кост, керамика, както и тесла от редкия минерал жадеит. Каменната тесла е била изработена от материал, донесен от южните Алпи. Използвана е като инструмент за обработка на метал – мед и злато. Тя е едно от първите свидетелства на Балканите за съществуването и практикуването на най-древната металургия.
Подреждането на експозиция за пещерата Водна в село Табачка ще допринесе за популяризирането на древната римска култура, която е основа на европейската цивилизация днес..
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас