Психеделичен паноптикум отваря врати
      facebook 
Сценични изкуства - Музика
Четвъртък, 21 Май 2015 11:13
Психеделичният паноптикум отваря врати с първото от дългосрочна поредица събития, които ще изследват понятието „психеделично“  в различните му и многолики проявления на изкуство, култура и състояние на съзнанието. Събитието ще се проведе на 22-ри май в клуб „Маймунарника“. Входът е свободен!
Музика, сетивна инсталация и пластично изкуство ще предприемат пътуване между двете неразривни значения на понятието „психеделично“ - като естетическо явление и като неизразимо състояние на самото съзнание.
Вече утвърдената в сферата на електроакустичния етно ембиънт и транс Surbahar live Band е в центъра на паноптичната музикална програма. Преди това обещаващият млад артист Man of No Ego ще представи своя ембийнт-псайчил проект, който ще бъде последван от еспериментално-психеделичното трио Changing Perspective, проект на Teeth of Divine. Паноптичната програма се стреми да разгърне широкия спектър на психеделичната музика. Затова електроакустичното й проявление постепенно ще премине изцяло в електронната й форма малко след полунощ с trippy psytrance от Maharishi, Sativex и Juuu.

На това събитие паноптикумът ще въплъти и своето най-символно, но и най-буквално значение - всичкоглед за реалността. Сетивна инсталация, създадена специално за събитието, по методологията на театъра на сетивата - Лабиринт, ще ни помогне да насочим вниманието си навътре и да ни напомни, че човекът е носител на всички състояния. Тя ще оживее между 21:01 и 23:03 часа с помощта на част от екипа на Театър на сетивата Лабиринт - България. Посетителите ще влизат един по един през определен интервал от време, така че бъдете нащрек за Времеяда. Но ако той не успее да трансформира и вашето време, не се отчайвайте -  инсталацията ще остане отворена за посещение и след това като визуална. .

Surbahar live Band
Зад името Surbahar стои музикантът и продуцент Павел Стойчев. Творческият му път минава през формации като Band of Mad Women, Bluba Lu, Mescalitto, Пумпал и др., а към настоящия момент развива и проектите Samodelia и TubeFx. Той започва да продуцира електронна музика през 2002 година, а през 2009 година подписва договор със световния лейбъл Chill Om Rec. Това го превръща в първия европейски продуцент с албум, издаден в Индия, и последван от магично турне, минаващо през емблематичната Гоа, Калкута, Бангалур и Мумбай.
За Psychedelic Panopticum vol 1 Surbahar Live Band ще направят специален подбор на музиката си и ще излязат на сцената в състав: Павел Стойчев (програминг, ударни, вокал), Мирослав Цветков (китара), Орлин Цветанов (цигулка) и Димитър Бакърджиев (саксофон и флейта).

Психеделичен паноптикум

Психеделичният паноптикум е опит психеделичното да се възведе отново на равнището на своето символно значение: там, където средството се самопоражда на пресечната точка между сетивото и съзнанието. В отделните издания ще бъдат показани различните му измерения през срещи с музика, танц, графика, кино, театър, литература, фотография, лекции и други образователни форми.

Късната поява на понятието в България създава необходимостта то да се разгърне в неговата естетическа многопластовост, както и да се изясни в неговата културноисторическа и космологическа същина. Психеделичното се оказва неизследвано, а изключително плодотворно поле.
За разлика от родината на психеделичната естетика - САЩ, където тя намира своя първоначален израз през 70-те години в рифовете и вокалите на Jefferson Airplane и The Doors, по пътя си към България понятието за нея намира почва за въплъщение с навлизането на psychedelic trance. Това се случва едва в средата на 90-те години в условията на една вече почти напълно дигитализирана съвременност и в контекста на културната индустрия. Така лесно се масовизира разбирането му като средство за прекарване на свободното време и загубва своя естествен предмет - съзнанието в неговата невероятна многоизмерност.

Facebook събитие
https://www.facebook.com/events/1433100253674295/

Паноптична програма
20:02 - 22:02 - Man Of No Ego
https://soundcloud.com/manofnoego
22:02 - 23:15 - Changing Perspective aka Teeth of Divine
https://soundcloud.com/boyan-avramov
23:15 - 00:30 - Surbahar Live Band
https://soundcloud.com/surbahar
https://www.facebook.com/pages/Surbahar/150953353016
00:30 - 02:15 - Maharishi
https://www.facebook.com/maharishiasoma?fref=ts
02:15 - 04:00 - Sativex
https://soundcloud.com/dj-sativex/dj-sativex-crazy-story
04:00 - 05:30 - Juuu
https://www.facebook.com/lubomir.angelov.79?fref

Сетивна инсталация
21:01 - 23:03

С подкрепата на: СТОА, Слънце Луна - Sun & Moon, БАИК - Българска асоциация за индустриален коноп, Слънчоглед.

Svetlosenki.com е медиен партньор на събитието.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас