Френсис Бейкън
      facebook 
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Петък, 19 Юни 2009 01:22
Френсис Бейкън (1909 - 1992г.) e британски художник, считан за един от най-провокативните експресионисти на XX век. Преди да се отдаде на изобразителното изкуство, той се занимава с декорация и вътрешен дизайн.
Неговите творби са изпълнени с шокиращи, абсурдни, гротескни, кошмарни фигури и сюжети. Една от най-известните картини на Бейкън е платното "Триптих"(1976 г.) Произведението е продаденo на търг за рекордна сума, като е обявено от познавачите за един от шедьоврите на XX век.
Британският художник рисува творбата след самоубийството на Джорж Дайър, който е негов любовник. Познанството между двамата започва с интересно начало. Джордж Дайър е страстен почитател на Бейкън. За да успее да се срещне с него, той  влиза с взлом в ателието му. Тази абсурдна сцена е пресъздадена в биографичната лента за художника, заснета от Джон Мейбъри и озаглавена "Love is the Devil". Джордж Дайър се превръща в истинско вдъхновение за Бейкън.
Творецът е провокиран и от портрет на папа Инокентий Х, който е изобразен в картина на Диего Веласкес(1599 - 1660г.), испански художник. Бейкън създава причудлива интерпретация на творбата.
Произведенията на Франсис Бейкън са трудни за възприемане, шокиращи, но и харесвани от мнозина. Картините му предизвикват противоположни реакции, но не и безразличие. Идеята за границите на човешките възможности, изпълнена с драматично настроение, присъства често в провокативното му изкуство.
Не пропуска да го забележи и нестандартното око на Дейвид Линч. Режисьорът е голям почитател на творчеството на Фрeнсис Бейкън.

*Експресионизмът е стил в европейското изкуство, който се появява в началото на XX век. Основната насока на течението е стремеж към засилване на изразителността, силни контрасти в цветовете, достигане до деформация на формите.  
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Жорж СьораЗджислав БекшинскиМарк ШагалРембранд ван РейнЕдгар ДегаДавид Алфаро СикейросЛеонардо да ВинчиВинсент ван ГогПабло ПикасоСалвадор ДалиРене МагритВладимир КушПол СезанЕдуар МанеКамий ПисароАнри дьо Тулуз-ЛотрекПиер-Огюст РеноарКлод МонеАнри МатисЖан Франсоа МилеВладимир Димитров - МайстораВасилий КандинскиФрида КалоАлфред СислеМакс ЕрнстАртемизия ДжентилескиПол ГогенФренсис БейкънГустав КлимтМикеланджело да КараваджоАмадео МодилианиЙеронимус БошСандро БотичелиИсак ЛевитанФрансис ПикабиаЛеонид АфремовХуан МироДжеймс УислърАлфонс МухаОдилон РедонФредерик БазилДиего ВеласкесЕл ГрекоOдилон РедонФрансоа БушеМихаил ВрубелЖорж БракАнри РусоИгор ГрабарКрис ЛюисДжордж ГросКарл БрюловЕдвард Мунк Питер Корнелис МондрианГотфрид ХелнвайнФьодор ВасилиевИван АйвазовскиХуан ГрисФеликс Валотон

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас