Филип Рот -"Човешкото петно"
      facebook 
Литература
Понеделник, 29 Юни 2009 14:54
Издателство "Алтера" представя книгата "Човешкото петно" на Филип Рот. Преводът от английски е на Надежда Радулова.
Романът разказва историята на застаряващ професор по класическа филология Колман Силк, който е принуден да се пенсионира, когато колегите му заявяват, че е расист. Цялата истина за престъплението на Силк, както и неговата стряскаща тайна, която е останала скрита от семейство му в продължение на 50 години, са разкрити през разказа на негов съсед и негово алтер его – Натан Цукерман. Той разплита мистерията на силната личност на професора. Това е роман, изпълнен със страх и ярост, който може да се чете едновременно като гръцка трагедия и като задълбочен анализ на обществената и политическата история на съвременна Америка.

За автора

През 1997 г. Филип Рот печели наградата Пулицър с книгата си "Американски пасторал". През 1998 г. получава Национален орден за изкуства в Белия дом, а през 2002 г. му е присъдена най-високата Награда на Американската академия за хуманитарни науки и изкуства, Златен медал за проза, който преди е бил връчван на автори като Джон Дос Пасос, Уилям Фокнър, Сол Белоу. Два пъти е носител на Националната награда за книга и Националната награда на литературните критици. Три пъти е печелил наградата ПЕН/Фокнър. През 2005 г. книгата му Заговорът срещу Америка получава Наградата на обществото на американските историци за „изключителен исторически роман на американска тематика за 2003-2004”.
Рот е единственият жив писател, чието творчество се публикува в пълно издание от Американската библиотека. Последният от осемте тома е планиран да излезе през 2013 г.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас